Annons
Nyheter

Sonnevi får litteraturpris

Efter sex nomineringar får Göran Sonnevi slutligen Nordiska rådets litteraturpris.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2006
Göran Sonnevi får Nordiska rådets litteraturpris för 2006. Han var den stora favoriten redan i förväg, men har å andra sidan nominerats fem gånger tidigare utan att få priset. Foto: Albert Bonniers Förlag
Göran Sonnevi får Nordiska rådets litteraturpris för 2006. Han var den stora favoriten redan i förväg, men har å andra sidan nominerats fem gånger tidigare utan att få priset. Foto: Albert Bonniers FörlagFoto: 

Det stora diktverket "Oceanen" innehåller trådar från hela hans konstnärskap och beskrivs av juryn som akut angeläget med sinapolitiska kommentarer och personliga frågor om skuld och ansvar.

Diktsamlingen "Oceanen" gör skäl för sitt namn. På 419 sidor rör sig Göran Sonnevi från sommaridyllens Koster och vidare till politiska oroshärdar som Jerusalem, Groznyj, kravallerna i Göteborg, New York den 11 september, Afghanistan och Irak. Sonnevis hav sträcker sig över hela världen, men också över livet.

Annons

Dikterna talar om vänner och föräldrar som inte längre finns till, om världspolitiken och den personliga skulden. Göran Tunström, Pentti Saarikoski och Karl Vennberg är tre döda diktare och vänner som Sonnevi talar med.

– Jag arbetar hela tiden kontinuerligt. Boken innehåller trådar långt tillbaka i det jag har skrivit, och material från äldre tider. Så den har egentligen ingen början. Och inget slut heller höll jag på att säga, men det har den ju uppenbarligen.

Det säger Göran Sonnevi själv, i hemmet utanför Stockholm. Han har minuterna tidigare fått beskedet att han är årets vinnare av Nordiska rådets litteraturpris och har inte hunnit smälta nyheten ännu.

– Jag blev överraskad, och jag blev glad förstås. Jag känner mig mycket hedrad. Sådana här priser är ett slags hedersbetygelse men jag vill inte jämföra det här i förhållande till andra priser.

"Oceanen" är din första diktsamling på flera år och är ett mycket omfattande verk, betyder den mer för dig än andra böcker?

- Det kan jag nog inte säga. Böckerna är som ens barn. Man älskar inte det ena barnet mer än det andra.

Att samla den nordiska litteraturen i ett sådant här sammanhang tycker Göran Sonnevi har sitt berättigande. Inte minst för hans eget skrivande har grannländernas litteratur varit viktig.

– Det finns ett slags kulturell gemenskap och de flesta språken är ju släkt med varandra. Redan när jag började skriva läste jag poesi på danska och norska på originalspråk. Dessutom finns det en rik svenskspråkig poesi i Finland som jag aldrig har kunnat skilja ifrån den svenskspråkiga poesin överhuvudtaget.

Politik och världsskeenden

I motiveringen till priset tas Sonnevis politiska engagemang upp - en röd tråd i hans skrivande. "Om kriget i Vietnam" från 1965 är en klassiker i diktform; "Bakom TV'n ändrades ljuset / utanför fönstren" lyder den ofta citerade första meningen. I "Oceanen" demonstrerar han mot Irakkriget, men frågar sig också om det är detsamma som att stödja en folkmordsregim. Övertygelse och tvivel väger lika tungt.

Annons

Samtidigt ryms en midsommarhelg vid havet, den första efter vännen Göran Tunströms död, en fisketur på västkusten, smultron och fjärilslarver. Det är i vardagen som de stora existentiella frågorna väcks.

Hur ska du fira det här nu?

- Jag tror vi ska gå och köpa något gott att äta, jag och min fru. Pengarna har jag inga planer för, det här är ju alldeles nytt nu.

Elin Viksten/TT Spektra

Fakta/Göran Sonnevi

+ Född: 1939.

+ Bor: Utanför Stockholm.

+ Familj: Hustrun Kerstin och en vuxen dotter.

+ Bakgrund: Debuterade med diktsamlingen "Outfört" 1961, slog igenom med den politiska dikten "Om kriget i Vietnam" 1965. Några av hans andra diktsamlingar är "Det omöjliga" (1975) "Språk; verktyg; eld" (1979) och "Mozarts tredje hjärna" (1996). Hans dikter har tonsatts av bland andra Daniel Börtz.

+ Nordiska rådets litteraturpris: Göran Sonnevi nominerades i år för sjätte gången. Prissumman är på 435 000 kronor (350 000 danska kronor). Det tillkännagavs i Oslo på fredagen och delas ut i samband med Nordiska rådets session i Köpenhamn 1 november.

Motiveringen från Nordiska rådet lyder: "'Oceanen' är ett ordhav att sänka sig ned i och omslutas av. Den spänner över ett liv och en poetik som ännu är levande, oavslutad och sökande. Med en akut angelägenhet skriver Sonnevi en poesi som befinner sig i ständig dialog med såväl de politiska och sociala skeendena som de personliga frågorna om skuld och ansvar."

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons