Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sommarvalsen går i alla väder

Efter fjorårets föreställning av Tjechovs ”Björnen” återvänder nu samma teatergrupp till Rådhustorget. Den här gången blir det med ett nyskrivet sommarlustspel: ”En sommarvals”.
Jennie Eriksson som Helga och Nils-Gunnars Snygg som patron Erik Gustaf. ”En sommarvals” på Rådhustorget i Trelleborg har premiär 8 augusti.
Jennie Eriksson som Helga och Nils-Gunnars Snygg som patron Erik Gustaf. ”En sommarvals” på Rådhustorget i Trelleborg har premiär 8 augusti.
Foto: Foto: Claes Nyberg

– Jag har skrivit manus och regisserat och Viktor Ståhl har gjort musiken, berättar Jessica Andersson.

Ensemblen består av människor från vitt skilda delar av Sverige, men föreställningen utspelar sig på en herrgård i Skåne, som troligen ligger på Söderslätt.

– Vi utnyttjar Rådhuset som spelplats, berättar Jessica Andersson. Det föreställer herrgården där patronen bor.

Att det är människor från vitt skilda delar av landet som är med gör att det blir många dialekter som blandas.

– Ibland så förstår inte den ena vad den andre säger på repetitionerna, säger Jessica Andersson.

– Men vi har ju Nils-Gunnar Snygg som bidrar med sin kunskap, både om Trelleborg och om Trelleborgsdialekten.

Det är första gången hon prövar på att skriva ett sommarlustspel.

– Jag har skrivit en musikal tillsammans med Viktor Ståhl, som byggde på Anne Franks dagbok, där vi fick tillstånd att använda det materialet för föreställningen.

En musikversion av det stycket ska uppföras i kyrkan i Trelleborg, troligen nästa vår.

”En Sommarvals” utspelar sig på en herrgård där patronen bor med sonen Hans tillsammans med drängen Sune och husan Berit. Men när tant Helga och hennes unga skyddsling fröken Lina kommer på besök börjar det hända saker.

– Det handlar om kärlek med komplikationer, ett vanligt tema i komedier, säger Jessica Andersson.

Föreställningen varar i ungefär en timme och tjugo minuter och är gratis. Det kommer att finnas bänkar på plats men arrangörerna uppmanar publiken att ta med egen stol då antalet sittplatser är begränsat.

Och så det här med vädret, en utmaning för alla utomhusföreställningar.

– Vi spelar i alla väder, lovar Jessica Andersson. Publiken får ta med sig regnkläder om det behövs.

Från fjorårets föreställning av ”Björnen” återkommer skådespelarna Nils-Gunnar Snygg som spelar patronen och Aniz Niss som spelar Sune. Nya är Jennie Eriksson som spelar Helga, Johan Persson som Hans, Sara Carlsson som Lina och Emelie Larsson som Berit.

Premiär är det 8 augusti klockan 19. Föreställningen spelas sedan klockan 16 och 19 på lördag 9 augusti och söndag 10 augusti samt klockan 19 måndag till torsdag 11–14 augusti.

Kulturnämnden i Trelleborg stöder arrangemanget och kommunen ställer upp och lånar ut Rådhuset till spelplats.

Läs mer