Annons
Nyheter

Sommarens snackis släpper debutalbum

På kort tid tog Fridas Muranius låt "Dunka mig gul och blå" steget från internet och rakt ut i den svenska kulturdebatten. Den har blivit bannlyst i radio och diskuterats i de största medierna.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2007
Det har snackats mycket om Frida Muranius låt "Dunka mig gul och blå". Nu är hon aktuell med debutalbumet.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Det har snackats mycket om Frida Muranius låt "Dunka mig gul och blå". Nu är hon aktuell med debutalbumet.Foto: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: 

Det har snackats mycket om Frida Muranius låt "Dunka mig gul och blå".

En kul grej på internet klev via Mix Megapol och svenska singellistan rakt ut i den svenska kulturdebatten. Texten, som handlar om ett hårt engångligg med ett krogragg, har diskuterats i Sveriges Radios "Studio ett", försvarats av författaren Carina Rydberg i Dagens Nyheter och Frida själv har suttit i TV 4:s morgonsoffa för att prata om sin musik.

Annons

- Det är kul att en text kan färgas i så många olika färger. "Dunka mig gul och blå" hade inte varit vad den är idag om det inte funnits så många åsikter om den, säger Frida. Sveriges Radio P 4 Blekinge och Kronoberg valde tidigare i sommar att inte spela hennes låt i etern. Texten höll inte måttet och var enligt stationerna sexistisk och kränkande.

- Är det något förtryck i den låten är det helt klart mansförtryck. Han blir utnyttjad och han blir utslängd. Annars kan jag inte se det negativa i att en kvinna gör som hon vill. Sen ångrar hon sig, men vem har inte haft en dålig sexuell upplevelse?, frågar sig Frida och fortsätter:

- Nu har de lyft den ur låtlistan och det är helt okej. Men när de gick ut och sa att den var bannlyst tyckte jag det var för jävligt. Det finns så många låtar man inte kan spela i så fall.

Det är inte bara radiostationer som protesterat. När Frida skulle spela på en festival i Sölvesborg nyligen var det ett par upprörda röster som inte ville ha henne där.

- Det var jag jätteledsen för. Men jag tänkte, är det en person som vill höra mig är det lugnt. Så jag åkte dit och det var inga problem. De som är arga konfronterar sällan Frida. Istället kommer elaka kommentarer på internet i stället.

- Där finns de anonyma människorna som kommenterar utan att ta något ansvar för vad de tycket och tänker. Det finns de som önskar att jag skulle bli ordentligt våldtagen så jag ska veta hur det känns. Men det är sånt man får ta. För mig är det sjuka människor.

Fridas debutalbum "Gasen i botten" har kommit ut i dagarna och hon har dragit runt på spelningar i Sverige under sommaren. När TT Spektra träffar henne sitter hon i grön mjukisoverall i en hotellfoajé i Stockholm, uppbokad för intervjuer. Sedan ska hon vidare till Gotland.

- Väldigt mycket. Jag sover mycket mindre, träffar min familj mycket mindre. Träffar mycket trevligt folk. Jag bor på hotell och det har jag inte gjort många gånger.

- Det enda jag har bestämt är att jag aldrig kommer att glömma sommaren 2007. Det kommer vara den roligaste och den sjukaste sommaren jag har varit med om i hela mitt liv. Sedan vad som händer är skitsamma. Jag kan gå tillbaka till att städa trappor, det spelar ingen roll. Jag behöver inte sitta när jag är 80 år och tänka "varför gjorde jag det inte".

Emma Ågrahn/TT Spektra

Annons

emma.agrahn@ttspektra.se

@03 Mellanrubrik:Fakta/Frida Muranius

Ålder: 26

Bor: Skivarp, Skåne.

Familj: Mannen Joachim och dottern Leea, 3

Aktuell: Har släppt sitt debutalbum "Gasen i botten".

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons