Annons
Nyheter

Sommar under Thalias vingar

Nyheter • Publicerad 28 juni 2008

Frågar man folk vad som är sommar för dem så får man ofta svaret traditioner. Det är den traditionella midsommarfesten, det är den traditionella flytten ut till sommarstugan och det är den första färskpotatisen och jordgubbarna.

För mig är också sommaren förknippad med traditioner. I synnerhet två: Sommarteatern ute i Marsvinsholms slottspark och hela repertoaren ute på Skillinge teater.

Annons

Det är något magiskt med att åka ut till Marsvinsholm på premiärkvällen. Allt är välbekant, de flesta man känner är där och är glada och fryntliga med vinflaskor och kycklingben. Är det varmt och soligt då är det bra och då doftar det torrt och lite smuligt. Regnar det (Gud förbjude!) då hukar vi i våra regnställ och är lika glada för det och då doftar det ljuvligt från buskar och blommor.

Om allt runt omkring är välbekant och det samma år från år så är aldrig själva föreställningarna det. Förvisso finns det en god tradition med klassiska komedier men då och då spänner Bror Tommy Borgström och hans gäng bågen och ger sig ut på hal is. För det mesta, genom åren, har det gått bra men ibland så...men det är inget att hänga upp sig på just nu.

I kväll samlas vi åter ute i slottsparken för att se premiären på 4 män och en ö. Det är inte ett klassiskt lustspel, det finns inga kvinnor med i ensemblen och allt utspelar sig på en stenig strand vid någon sjö eller hav. Fyra mellanchefer har hamnat i vattnet och tar sig iland på den nämnda stranden. Vad som sedan händer har jag inte en aning om. Men klart är att sommarens föreställning är/kan bli annorlunda. Om några timmar vet jag.

Skillinge Teater är redan igång. Här har jag hittills sett den underbara Malin Nilsson och hennes magiska polare och i torsdagskväll njöt jag av Strindbergs Dödsdansen (se recension till vänster) och det kommer att bli åtminstone fem besök till i sommar, så bred är deras repertoar. Och en del föreställningar ser jag gärna två gånger om det råkar finna en stol ledig.

Finns det något motsvarande i Sverige? En landsortsteater som ger sju olika föreställningar under en sommarsäsong? Med klassisk teater, gästspel av väldigt hög klass (Kärleksbrev med Jan-Olov Strandberg och Anita Björk), trollerikonster, burleskerier, revy och Ibsen?

Det magiska för mig, förutom föreställningarna, är pauserna. Då går jag ut på parkeringen och tittar bort mot solnedgången och ser tystnaden och stillheten och känner doften från fläderbärsbuskarna och andas djupt och lugnt.

Då är det sommar. Vi ses i kväll.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons