Annons
Nyheter

Sommar-cd mot sommarens plågor

Nyheter • Publicerad 14 juli 2006
Foto: 

Ibland är det kul att utmana sig själv. Man kan hoppa bungy jump, äta surströmming, dricka för gammal mjölk eller se en film med Nick Nolte.

Häromdagen utsatte jag mig själv för skärseldens lågor när jag bakom ratten satt och lyssnade på P3. Efter något glatt inslag kom så klart Basshunters Boten Anna. För en gångs skull motstod jag ryggradsreaktionen att stänga av för att i stället stålsatta mig och lyssna på hela låten. H-E-L-A låten. Att jag kunde hålla mig kvar på vägen trots denna bastard till låt är ett under. För att undvika denna och andra sommarplågor har jag nu bränt en egen sommar- cd att hai handskfacket. Den är inte lång men den räcker länge:

Annons

1. Bob Marley & The Wailers: Burnin' and lootin'

När man vill känna sig lite riot i den tryckande värmen fungerar inget bättre än det bästa spåret på Bobbans Burnin'-platta. Ta med megablasterstereon till stranden, bygg upp en sandmodell av riksdagshuset (eller närmsta kommunhus), tryck på play och rasera sedan sandriksdagshuset med några maneter.

2. Sly & The Family Stone

Hot fun in the summertime Funkbas, smöriga stråkar och en sångröst lika avslappnad och skön som Baloos. När Sly sjunger in sommaren är det bara att riva av pappret från Piggelinen och luta sig tillbaka.

3. Nacka Forum: Zlatan

Visst är Frans och Elias Zlatan gullig och svängig. Men den allra bästa hyllningen till Sveriges mest irrationella fotbollspelare har som sig bör redan gjorts av landets mest irrationella jazzgrupp. I Nacka Forums Zlatan från 2002 får han både Pippi Långstrumps flätor, Karl-Alfreds muskler, Bamses hjärta och Tokers nysattacker. Resultatet är lika avigt vackert som Zlatans spelstil.

4. James Brown: Cold Sweat

"When you kiss meeeeeeee! When you miss me…"I sju minuter och 26 sekunder drar James Brown ner tempot utan att för en sekund minska svänget. Sedan är tonfiskkotletten färdiggrillad och den första ölen uppdrucken.

5. Tupac: Picture me rollin'

Min Opel Vectra kan inte studsa så där upp och ner som bilarna alltid gör i alla videos med Tupac, Dr Dre och Snoop. Men jag kan spela västkustrap i mina burkiga bilstereohögtalare ändå. Och lyssna på texter om bilar som kan studsa upp och ner.

Annons

6. Eggstone: Taramasalata

Javisst! Det finns faktiskt plats för en poplåt på min sommar-cd. Att inget av Sveriges resebolag köpt in Eggstones Taramasalata från Vive La Différence för att mysa till ännu en saltvattenbestänkt och glasskladdig reklamfilm är ganska konstigt. Låten är ett skolboks-exempel på ett väl genomfört popbygge enligt svensk popmall 1A, utifrån kriterierna somrigt, glatt, välsjunget men med ett tunt, tunt stråk av melankoli.

7. The Coup: Love, laugh, fuck

Då Outkasts nya tyvärr är en rejäl besvikelse är Gnarls Barkleys Crazy den enda bra låten som faktiskt kan konkurrera med Basshunter om radiolyssnarnas gunst i sommar. Men vill man ha en riktigt svettigt funkig hiphoplåt på badstranden finns inget som slår Love, laugh, fuck från rapveteranerna The Coups nya Pick A Bigger Weapon.

Så.

Christopher Lembketycker lite synd om Zidane. Men bara lite.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons