Annons
Nyheter

Som en spännande skildring av Davids kamp mot Goliat

Watergateskandalen tvingade president Richard Nixon att bli den förste och ende amerikanske presidenten att avgå från sitt uppdrag i förtid. Frost/Nixon bygger på den historiska intervjun mellan den brittiske tv-profilen David Frost och den före detta presidenten.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2009
David möter Goliat i Ron Howards filmatisering av tv-profilen David Frosts intervju med den avgående amerikanske presidenten Richard Nixon. Både Frank Lan-gella, som gestaltar Nixon, och Michael Sheen, som spelar David Frost, gör strålande skådespelarinsatser i det prestigefyllda mötet. Bild: UIP
David möter Goliat i Ron Howards filmatisering av tv-profilen David Frosts intervju med den avgående amerikanske presidenten Richard Nixon. Både Frank Lan-gella, som gestaltar Nixon, och Michael Sheen, som spelar David Frost, gör strålande skådespelarinsatser i det prestigefyllda mötet. Bild: UIPFoto: 

Intervjun, som genomfördes sommaren 1977, anses av vissa vara den rättegång som Nixon aldrig ställdes inför efter att ha försökt mörklägga sin inblandning i skandalen.

Filmatiseringen av mötet inleds när Richard Nixon är på väg in i planet som ska ta honom från maktens Washington hem till den amerikanska västkusten. När Nixon, spelad av Frank Langella, vänder sig om för att vinka adjö tar en av tv-stationerna en närbild av hans ansikte. För en kort sekund faller Nixons fasad och det är bilden av en krossad man som får David Frost att under ett års tid kämpa för en intervju.

Annons

Handlingen centreras kring de båda kämparnas mål och insatser i striden som bara en dem kan vinna. Nixon, som vill återvinna väljarnas förtroende och återvända österut, ser den brittiske programledaren som ett harmlöst hjälpmedel. Frost är å andra sidan beredd att satsa alla sina pengar och hela sin karriär i jakten på de tittarsiffror som en kritisk intervju med den avgående presidenten skulle inbringa.

Frost/Nixonhandlar om maktmissbruk, ideologi och jakten på framgång. Men framför allt är filmen ett alldeles lysande personporträtt av två historiska män. Frank Langella använder ett sällan skådat kroppsspråk för att fånga den arroganta presidenten som slutligen inser att spelet är över. Michael Sheen, som spelade Tony Blair i The Queen, gör återigen en beundransvärd tolkning av en av Storbritanniens celebriteter. Förutom det historiska värdet är Frost/Nixonen spännande skildring av Davids kamp mot Goliat.

(TT Spektra)

Camilla Sundell, TT Spektra
Camilla Sundell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons