Annons
Nyheter

Sol, bad och rock 'n' roll på kollo

Sedan Marit Bergman startade Popkollo 2003 har lägret varit en grogrund för tjejer som brinner för musik.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Projektledare Jennie Larsson skulle själv ha älskat lägret om hon vore i flickornas ålder.Foto: 
Foto: 

Rockmusiken ekar från de små trästugorna. I fönstren syns tjejer med instrument i händerna. Elgitarrerna tjuter och trumslagen dunkar frenetiskt. Ljudnivån är hög. Skadligt hög. Akustiskt är inte ett alternativ. Här bor och frodas drömmar om de stora rockscenerna. Scener, som ofta domineras av män. Det ska de här tjejerna ändra på.

– Det är alldeles för stor del män i musikbranschen. Det var Marit Bergman som startade Popkollo år 2003. Här skapar vi en grogrund för att tjejer ska våga starta band. Av någon anledning är det naturligare för killar att göra det, säger projektledaren Jennie Larsson.

Annons

Dagarna ägnas åt att repa in de egenkomponerade låtarna som medlemmarna i de hastigt indelade grupperna fått i uppgift att skriva. Dessutom lär sig tjejerna hur man startar sin egen Myspace-sida, de får prova på att DJ:a och att rigga en replokal. Kort sagt utbildas och förbereds de för livet som musiker. Samtidigt är Popkollo lika mycket en kurs för att höja unga tjejers självförtroende som ett musikläger. Här ska de få ta plats.

– Det sista vi gör innan vi går och lägger oss är lovebombing. Då sitter vi i en ring och alla får säga något bra som personen som sitter bredvid dem gjort under dagen. Det är så härligt. Man blir helt varm i hjärtat, skrattar Jennie Larsson.

– Jag har jobbat som högstadielärare tidigare, då får man fokusera väldigt mycket på de stökiga killarna. Man får aldrig tid till de här tjejerna som man faktiskt har väldigt mycket gemensamt med. I deras ålder skulle jag ha älskat det här lägret. Jag kan se mig själv i dem och identifiera mig med dem. Kontakten man får är helt fantastisk.

Konceptet finns numer i flera städer runtom i Sverige. Kollot drivs av ideella föreningar på de olika orterna med den nationella samarbetsorganisationen Riksorganisationen Popkollo som plattform. Lägret finansieras av deltagaravgifter. Föräldrarna till lägerdeltagarna får betala mellan 1500-5000 kronor efter eget samvete och förmåga.

– Vi har gjort det så för att alla ska ha råd att åka. Och det finns faktiskt de som betalar 5000.

Antalet sökande är ungefär dubbelt så högt som antalet antagna. Här, i Höllviken, befinner sig 26 tjejer i åldrarna 12-16 år tillsammans med sex ledare.

Förberedelserna inför morgondagens konsert i Folkets Park pågår för fullt. Trots att banden bara haft några timmar på sig att skriva varsin låt är de samspelta. Sångerna är rockiga, medryckande och genomtänkta. Samtliga texter skrivna engelska. Ledarna och de unga flickorna skriker ikapp och applåderar som om det vore Bon Jovi eller AC/DC som stod framför dem. Efter att även det femte uppträdandet följts av ett öronbedövande jubel tar flickorna rast och springer iväg. Vissa stannar kvar och pillar på instrumenten. Resten tar sig iväg till matsalen där det finns frukt och kex.

Varför skriver ni låtar på engelska?

– Alla hits är på engelska, svarar 12-åriga Tove Wantzin och rycker på axlarna.

Hennes svar renderar i skratt och fnitter bland flickorna. Frågorna till ledarna angående kvällens Öppna Scen strömmar in. Får man sjunga en egen låt? Får man dansa? Kan man sjunga något någon annan skrivit? Självförtroendet bland de blivande hitmaskinerna verkar det inte vara något fel på. Inte kamratandan heller. Alla umgås med alla. Ingen lämnas utanför.

Annons

– Det är rätt kul att se skillnaden, hur blyga de är när de kommer med sina föräldrar och kollar under lugg på varandra. Och nu när alla är tajta, det har byggts vänskapsband och det är ett himla tjatter i sovsalarna.

Hur blir man en bra förebild?

– Man är rolig och glad. Visar att man vågar göra det man brinner för. Att man inte behöver vara som alla andra eller ta på sig den traditionella kvinnorollen. Häromdagen sa en av tjejerna att hon tyckte det var ballt att alla ledarna här hade så olika stilar och personligheter, svarar Jennie Larsson.

En av ledarna frågar vem som vill följa med till kiosken och samtliga av de blivande rockstjärnorna sträcker upp händerna och ger henne sitt bifall. Alternativet, att gå ner på stranden och bada, är ingen hit. Flickorna tar sig i samlad trupp, samtalandes och gestikulerandes, mot kiosken.

Livet som rockstjärna verkar inte vara så hårt som det sägs. I alla fall inte här.

Konsert på fredag i Folkets Park i Malmö klockan 20.00. Passa på att ladda inför konserten med en låtlista full av grymma kvinnor.

INTERNAL INTERNAL
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons