Annons
Nyheter

Snuskiga pendeltåg

Nyheter • Publicerad 31 januari 2007
Snuskiga pendeltåg
Snuskiga pendeltågFoto: 

Som ni säkert förstått tycker jag det är en sann njutning att åka tåg. Utom på sträckan Ystad-Malmö-Ystad. De tågen är inte till för några lustresor inte, de är enbart till för transport av så många människor som möjligt på en gång under tämligen usla förhållanden.

I måndags eftermiddag hade jag det tvivelaktiga nöjet att åka från Malmö till Ystad 16.45. Naturligtvis fullpackat med folk och många som inte fick någon sittplats. Vagnarna var inte bara ostädade utan snarare svinaktiga. Gratistidningar svämmade över golvet tillsammans med utspillda kaffemuggar, söndertrampade banan- och apelsinskal och annat avfall. Papperkorgarna var överfulla. Det tågsetet hade inte städats på många resor.

Annons

Att sätena är så trånga och obekväma att vi nästan bokstavligt talat sitter på varandra när tåget är fullsatt är välbekant för alla pendlare, särskilt som många väljer att behålla ytterkläderna på eftersom det är svårt att göra sig av med dem någonstans. Till detta kommer en brännhet värme nere vid fötterna, elementen var så heta att det inte gick att ens nudda vid dem, och kalla vindpustar ner mot huvudena som jag förmodar kommer från ventiler i taket.

Med kokande fötter och snålblåst kring öronen åkte jag i 45 minuter i en överfull soptipp mellan Malmö och Ystad – och betalade dessutom för det!

Eftersom det var nära nog omöjligt att röra sig i vagnen i måndags såg jag inte hur toaletten såg ut i just det tågsetet. Men jag har erfarenhet av allt för många gånger då antingen toaletten varit trasig och stängd eller lika äcklig och skitig som hela tåget var i måndags. Det är ej heller ovanligt att det saknas papper men det berör mig inte eftersom jag sedan länge haft vanan att alltid ha eget papper med mig oavsett var och vart jag reser.

Med ett så stort passagerarantal och en relativt lång åksträcka (ännu längre om man fortsätter till Simrishamn) blir förstås både toalett och vagnar skräpiga och kladdiga.

Det torde inte alls vara omöjligt att köra en snabbstädning på tågen när de står inne i Malmö. I måndags stod det aktuella tåget redan vid perrongen en halv timme innan jag gick ombord. Bara på den tiden hade en eller två städare enkelt hunnit att få bort den värsta lorten. Men vem bryr sig...

Jämför gärna med de välstädade, bekväma och lyxiga tågen (med kaffe- och dryckautomat!) som tar pendlare mellan Malmö och Köpenhamn – en tur på blott 15-20 minuter.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons