Annons
Nyheter

Snabbkurs i management

Nyheter • Publicerad 28 februari 2007
Foto: 

Det dyker upp kurser i Tydligt ledarskap i snart nog varje buske. Alla ska bli chefer och ALLA ska bli bra. Kul! Du kan börja redan nu, för det verkar inte så svårt:

1. Fixa en generös personalkonferens. Du uppfattas som om du har god ekonomi och unnar sin personal det allra bästa. Överlevnadskurs, spa-helger med fri sprit och dans är bra. Dokumentera sammankomsterna med digitalkamera. Visa bilderna i samband med utvecklings- eller medarbetarsamtal om lojalitet, tystnad och löneförhöjning. Effekt: sparsamma löneökningar, mycket lojalitet och tystnad.

Annons

2. Samla hela personalgruppen, inkluderande vaktmästarna, för att informera om ett viktigt beslut som du tagit. Presentera beslutet med hög röst, gör tydliga markeringar på powerpoint, peka med hela handen. Avsluta mötet med: NU SÄTTER VI IGÅNG! Ändra dig dagen efter och var fullkomligt oförstående om någon har invändningar. Skratta och säg att det handlar om flexibilitet och att marknaden bestämmer, inte du. Personalen kommer att ägna sin arbetstid till att förutspå vad du eventuellt ska säga och försöka läsa dina tankar. Effekt: du tar kontrollen över dem och behöver inte fundera mer på deras lojalitet.

3. Om du arbetar som chef inom kommunen; säg att kompetensen finns i huset tio gånger varje timme. Effekt: alla tror på det.

4. Om någon ur personalgruppen vill löneförhandla. Säg ja och betona vikten av att medarbetarna tar egna initiativ. När undersåten sedan dyker upp är du inte där eftersom du dubbelbokat dig. Effekt: han återvänder inte.

5. Om någon (exempelvis en kulturtant) vill diskutera en idé med dig och du känner att du egentligen borde haft den idén själv; be kulturtanten skriva ner sin idé och maila över den. När hon hör av sig för att höra vad du tyckte säger du att du inte fått mailet. Effekt; Du kan fritt presentera idén för ledningsgruppen och ta åt dig äran.

6. Bygg en osynlig mur runt dig själv. Le frånvarande och lägg an en undvikande blick. Du kan presentera dig varje gång du ser en person och generat be om ursäkt för att du inte kommer ihåg att ni redan presenterats för varandra femtiosju gånger. Avvik snabbt. Upprätta besökstider mellan 9.15 och 9.17 varannan fredag när månen står i nedan och västan blåser nord. Effekt: du blir inte utbränd.

7. Om du ställs till svars för någonting, ha långa och raffinerade bortförklaringar till hands. Jobba på dem hemma och öva framför spegeln så att de levereras med trovärdighet. Effekt; 10 av 10

8. Spela på svagheter: "Det är inte bra för hjärtat att vara överviktig". Alternativt: "Vi är ju noga med dresscode här, men du kanske inte har läst instruktionerna?" Effekt; lysande.

9. Namedropping. "Känner du till Eskil Mannstormerhus? Nähä"(sucka och fundera på om du vill ha så oallmänbildad personal på ditt företag). Effekt: 10/10

10. Ovetenskaplig statistik: "Mig veterligen står 89% av befolkningen på min sida". Effekt: tystnad i personalgruppen.

Lycka till!

Annons

Ann Hingströmskriver krönika i Allehanda var onsdag.

hingstrom@ebox.tninet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons