Annons
Nyheter

Smygpremiär för Hasse & Tage-muséet

Det var spänd förväntani luften på gårdagens smygpremiär för Hasse & Tage-muséet i Tomelilla. Det nya muséet visades för ett stort massmedieuppbåd - och några andra som tog chansen att få en liten förhandstitt på muséet.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006
Yvonne Ericsson har formgivit museet. Bild: Anette Sjöstrand
Yvonne Ericsson har formgivit museet. Bild: Anette SjöstrandFoto: 

Det var trångt, egentligen ryms bara sju personer här, enligt brandmyndigheternas krav. Och mer ont om plats lär det bli på invigningen i morgon, lördag.

Det är som att gå in i en hel värld- eller många små världar när man träder in i den lilla tegelbyggnaden.

Annons

I små bås visas filmerna, 17 stycken. Filmbilderna fladdrar förbi kontinuerligt. När man lägger en hand på en liten reflexbricka hörs ljudet. Detta för att inte hela muséet samtidigt ska fyllas av repliker och filmmusik från alla filmerna.

Bara att se om scenen när den onde Höglund ( Hans Alfredson) eldar upp arrendatorns ( Nils Ahlroth) pengar gör att man ryser. Det är ett museum som man kan uppleva med alla sinnen.

De brända pengarna finns naturligtvis i en monter i muséet.

Från golv till tak är varje liten yta använd. Man drar ut en låda eller tittar bakom en lucka och finner rekvisita, böcker, citat, bilder och bevingade ord. Muséet är bara 15 kvadratmeter stort.

- Men det känns som om ytan har vuxit under tiden vi har jobbat här, säger Yvonne Ericsson, formgivare.

Hon berättar att hon har utgått från de klara färgerna i revyerna Gröna hund, Gula hund, Svea hund (rött)-samt Per Åhlins bilder.

Hon har använt tidsmarkörer, som en radio från 50-talet, för att skapa den riktiga stämningen.

För många besökare kommer det säkert också att bli en nostalgisk tillbakablick på en svunnen tid.

Hasse & Tage är en del av Folkhemmet, samtidigt som de kunde vara samhällskritiska. Ann Hingström projektledare för Hasse & Tage-muséet, framhöll under gårdagens presskonferens på Stora Hotellet i Tomelilla, att arvet efter Hasse & Tage i allra högsta grad är levande.

- Jag överdriver inte om jag säger att jag under arbetet med muséet har fått höra tusen personer som berättar om vad Hasse & Tage har betytt för dem.

Annons

Sedan bjöds pressuppbådet på Hasse& Tage-bakelser, dekorerade med en grön hund, och ett speciellt bryggt öl, som Hans Alfredson döpt till "pillner".

Ann Hingström uppskattar att muséet skulle ha kostat omkring fyra miljoner kronor att förverkliga. Den egentliga kostnaden har blivit betydligt lägre eftersom en stor del av utgifterna täcks av sponsorer.

In i det sista fortsätter förberedelserna inför invigningen. Medan tv-teamen filmade och fotograferna försökte hitta vinklar i det lilla muséets skrymslen och vrår levererades skyltarna till musset och träden planterades i den nya Hasse & Tage-parken utanför.

Hela lördagen i Tomelilla är fylld av aktiviteter. Invigningen av museet ska Hans Alfredson och Fredrik "värsta språket" Lindström sköta tillsammans.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons