Nyheter

Smart, underhållande och hemsk

Efter Bowling for Columbine och Fahrenheit 9/11 ger sig den samhällskritiska filmmakaren Michael Moore på det amerikanska sjukvårdsystemet.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2008

Moore visar upp ett system som är så i roten sjukt, att det finns välbetald personal vars enda uppgift är att hitta sätt att neka folk den vård de betalat försäkringar för.

Han fokuserar inte på de nästan 50 miljoner amerikaner som inte har råd med sjukförsäkringar. Fokus ligger i stället på alla dem, som år efter år betalat sina försäkringar, i tron att det ska skydda dem.

Moore lyfter fram makarna Smith, som blev ruinerade av hjärtinfarkter och cancer, och nu måste bo hos sina barn.

Trots att de hade försäkring. Han intervjuar 9/11-hjältar, som tynar bort av skadorna de fick vid Ground Zero. Han besöker Kanada, England och Frankrike och upptäcker med stora ögon och ett slugt leende att allmän sjukvård fungerar.

Och för att verkligen vrida om den onda tanden på sina motståndare, hyr han några båtar och tar de sjuka till Cuba.

Där kostar den medicin, som en av räddningsarbetarna får betala över 100 dollar för i USA, bara 50 cent.

När Michael Moore ger sig in i kampen, drar han sig inte för hutlösa förenklingar, tårögd sentimentalitet och dramatiskt effektsökeri. Men det är nog precis vad som krävs, när man ger sig på en så mäktig motståndare som det amerikanska sjukvårdssystemet. Och Moore lyckas.

För Sicko är en kraftfull käftsmäll på ett sprucket system, som hugger till rakt i hjärteroten på åskådaren. En både smart, underhållande och hemsk film, som får en skaka på huvudet i tvivlande förfäran, resa sig i raseri och vråla hell no! Även om man sitter framför en tv i Skåne.

Emil Sandgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.