Nyheter

Småroligt men utan sting

Barry B. Benson är ett ungt bi som precis tagit examen. Det stora karriärvalet närmar sig med stormsteg och produktionskedjan i honungsfabriken erbjuder många alternativ.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008
Trots sina brister är Bee Movie en smårolig och snyggt animerad film som berör flera tänkvärda ämnen, skriver Allehandas recensent Emil Sandgren.BIld: UIP
Trots sina brister är Bee Movie en smårolig och snyggt animerad film som berör flera tänkvärda ämnen, skriver Allehandas recensent Emil Sandgren.BIld: UIPFoto: 

Men Barry får kalla fötter när han inser att valet är på livstid. I stället följer han med de tuffa honungsjägarna till världen utanför kupan, blir förtjust i en människokvinna och råkar upptäcka att mänskligheten inte bara stjäl binas honung, de håller dessutom bin som slavar.

Bee Movieär Jerry Seinfelds ömma skyddsling, som han både producerat, gör huvudrollsrösten i och varit med och skrivit. Och Seinfelds nasala stämma och skruvade humor bidrar till flera av filmens höjdpunkter, tillsammans med roliga inhopp av bland andra John Goodman, Sting och Ray Liotta. Men talande insekter är knappast ny mark för animerad film, och Bee Movie är inte stark nog för att ta täten i klungan. Bihumorn tappar snabbt flygförmågan och många av skämten kommer att gå småttingarna helt förbi.

Men trots sina brister är Bee Movieen smårolig och snyggt animerad film, som på 90 minuter berör flera tänkvärda ämnen, från människans självutropade bestämmanderätt över djuren, via ekosystemens snillrika men också ömtåliga uppbyggnad till farorna som lurar bakom extremt överflöd. Allt serverat med nerfilad gadd, glada färgeroch lite luddig sensmoral, så att ingen blir provocerad på riktigt.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.