Nyheter

Småputtrig pratstund med Povel

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2005

"Förnyad Povelpratstund", show med Povel Ramel och Stephan Lundin. Musiker: Mikael Ramel, gitarr, Backa Hans Eriksson, bas, Niklas Sundén, dragspel. Parken, Trelleborg 11 oktober.

Povel Ramel, 83 år gammal och still going strong "om ryggmärgen är med mig", som han säger, gör om förra årets succé i det mindre formatet. Han inser dock skämtsamt att en artist som sätter sig på scenen för att berätta om sig själv måste vara i "sista stadiet".

Årets nyhet i denna rullande "Här är ditt liv" är musikens mer framträdande roll, i form av en lyhörd trio och ett öppningsnummer där även intervjuaren och estradören Stephan Lundin sjunger Povelska piruetter ("estradör", förresten, var inte Karl Gerhard den siste? Eller möjligen hans morfar?).

Formen är rätt underlig, särskilt som Stephan Lundin efter 25 möten lär kunna alla svar och ett tjog dussin stickspår därtill.

Men Povel har en sanslöst vittomspännande karriär, från det tidiga 40-talet och framåt, och hans minne är fenomenalt.

När Povel väl kommer i berättartagen är det roligt och medryckande. Frågorna skyggar inte heller för olyckan som gjorde Povel föräldralös (men inget nämns om schismen med gamle parhästen Martin Ljung).

– Jag skaffade mig skygglappar, och har egentligen aldrig gått igenom något sorgearbete, bekände Povel inför en fullsatt salong.

– Möjligen har jag hela livet ägnat mig åt ett slags bakvänt sorgearbete och flytt in i lustigheterna.

Orkestern smyger in snyggt i passager som historien om hur superstjärnan Alice Babs sjöng in den första Povellåten. Och på det följer en parad av artister som Evert Taube, Brita Borg, Wenche Myhre med flera.

Men det behöver nästan inte sägas att bäst är det när Povel vid pianot drar någon av sina drygt 800 "stimmade" låtar.

Det blir en trivsam, småputtrig show, pepprad med ett och annat gapskratt. Egentligen har det bara kommit igång när en och en halv timma gått. Vi är nog många som gärna hört Povelanekdoter tills korna kom hem. Det är väl bara att knäppa upp och följa med på turnén, då. Plånböckerna, menar jag.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.