Nyheter

Sleeping Beauty väcker lyssnaren

"Vi vill ge en show med alla singlar i rad plus en ballad där man kan hångla", säger Petter Seander, gitarrist och sångare i Sleeping Beauty.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2009
Fredrik Liberg och Petter Seander utgör kärnan i Göteborgsbandet Sleeping Beauty.
Fredrik Liberg och Petter Seander utgör kärnan i Göteborgsbandet Sleeping Beauty.Foto: 

Han sitter med dinglande ben på ett kylskåp utanför bandets loge på Pusterviksbaren i Göteborg.

Sleeping Beauty är aktuella med sitt andra skivsläpp, City Lights, och Allehanda möter dem precis innan turnépremiären. På lördag landar bandet i Skåne med konsert på KB/Vinylbaren i Malmö.

Bandet är influerat av Whiskeytown - Ryan Adams gamla band - eller sägs vara en blandning mellan country och Rolling Stones. Själva vill de gärna kalla sig klassisk svensk indierock.

Utanför Pustervik vräker snön ner och kollektivtrafiken har problem att ta sig fram. Frågan vad publiken kan tänkas få ut av kvällen möts av skratt.

- Om det kommer någon, säger Petter Seander och tittar ut på snöovädret.

En publikvärd kommer in och säger att någons föräldrar står nere i dörren.

- Det är nog mina. Detta får publiken i kväll - föräldrar, säger Petter Seander.

De spelar på hemmaplan och är taggade.

- I kväll blir det creme de la creme, säger Fredrik Liberg, pianist, gitarrist och sångare. Han sitter på en tom ölback och det är en timme kvar tills han inleder Sleeping Beautys releasefest 2009.

- Detta är ju turnépremiären. Stommen i vad som komma skall startar i kväll, säger Petter Seander.

Utebliven publik är inget som Sleeping Beauty behöver oroa sig för. Pustervik fylls upp och konsertträngseln är snart ett faktum.

Röda lampor lyser upp scenen och Fredrik Libergs ensamma röst och pianotoner strömmar ut i rummet. Dance for me my lovegår från innerlighet till ös med tamburin, fiol, saxofon, gitarr och kör. Det är tight och det, för kvällen, sju man stora bandet fullkomligt exploderar på scenen. Det är premiärurladdning och en publik som hellre dansar än hånglar. Tillbaka backstage pratar Petter om den kommande Sverigeturnén, förhoppningsvis utan snö. Men musiklivet är inte bara en dans på vägarna, utan kan ge upphov till inre konflikter.

- Jag blir förbannad när folk laddar ner skivor gratis, samtidigt vill jag ju att folk ska lyssna. Det är upphovsbrott att stjäla någons musik, säger Petter Seander.

- Alla som håller på vill ju att cirkusen blir självförsörjande, säger Fredrik Liberg.

Samtalet börjar kretsa kring nedladdning och att Sverige står inför ett skifte i musikvärlden.

- Åklagaren som leder Pirate Bay-rättegången vet inte ens hur man använder en kopieringsmaskin eller vad en torrent-fil är, säger Petter Seander. När generationen som är uppväxt med fildelning och nedladdning tar över kommer situationen förändras, menar killarna. Ett exempel är reklamfinansierade Spotify, som har avtal med tonsättarnas upphovsrättsorganisation Stim och skivbolagens intresseorganisation. Musikerna får pengar för arbetet de lagt ner, trots att färre köper musik i affären.

- Stenkakan tog död på jukeboxen. Nu är CD-skivan utrotningshotad. Allt går i cykler, menar Petter Seander.

Men Sleeping Beauty är ett band med lapsteel-gitarrer, violin, americana-toner och nerv.

- Vi vill väcka något hos varje lyssnare - glädje eller ledsamhet. Publiken ska upptäcka nya saker efter varje lyssning. En kör eller en gitarr på slutet, säger Fredrik Liberg.

Och premiärkonserten väcker något. Publiken ropar in bandet som ger en sista åktur med Let's take a ride. Vårens omfattande turnéplan skvallrar om att det kan bli åka av.

Moa Skimutis
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.