Annons
Nyheter

Släpp in trelleborgarna

Att bli nominerad och att prisas för det man gör är inte bara en sporre och bekräftelse för en själv. Det är även något som kan engagera andra att göra det han eller hon tror på. Det är också det som förväntas av Trelleborgsgalan på torsdag.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

30 personer, företag, organisationer och en skola är nominerade i tio olika kategorier. De har alla blivit det eftersom andra tycker att de förtjänar att uppmärksammas för deras engagemang, insatser, resultat eller framtidsplaner (i TA:s galabilaga presenterar vi samtliga).

Kommunen ansvarar för de flesta kategorierna, föreningsrådet för dem som har med föreningslivet att göra och Trelleborgs Allehanda delar ut TA:s kulturpris. Men fortfarande finns inget ”trelleborgarnas pris” – det där invånarna själva får vara med och tycka till och rösta fram människor värda att uppmärksamma och berömma.

Annons

Folkets röst blev en succé då den testades på Grammisgalan. Och vi har alla blivit vana att få möjlighet att tycka till i en massa andra sammanhang. Sakta men säkert har vi vågat inse att våra enskilda åsikter räknas. Så varför inte låta trelleborgarna komma till tals även på Trelleborgsgalan? Kanske hade startfältet då sett annorlunda ut?

Utan tvekan hade det åtminstone sett mer trovärdigt ut att de som galan är till för ska få vara med och bestämma på ett hörn.

Därför presenterar jag nu ett förslag inför nästa år. Instifta kategorin ”årets trelleborgare” – av och för trelleborgarna själva. Och det behöver inte stanna där. Kanske skulle det gå att lösa så att alla i kommunen kan få vara med och rösta istället för att ett gäng anonyma tjänstemän och journalister sitter och väljer ut vad trelleborgarna tycker är det bästa i stan.

Och när vi ändå är inne på förändringsspåret – varför inte börja med följande kategorier också:

Årets mötesplats, årets restaurang, årets förnyare, årets vardagshjälte, årets jämställdhetsinitiativ och årets demokratiinitiativ?

De är alla kategorier som borde kunna väcka intressanta frågor och diskussioner till liv.

Lucas Dietrichson
Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons