Annons
Nyheter

Slagfärdigt och mångsidigt Tittin

SHOW: Tittins julshow 2006: Ahl najt lång
Nyheter • Publicerad 25 november 2006
True Blues sjunger TFF:s nya nationalsång: Opp å ner, ner å opp...
True Blues sjunger TFF:s nya nationalsång: Opp å ner, ner å opp...Foto: 
Bara för att kommunalrådet Egil Ahl avgår innebär inte det att han slipper undan att parodieras av Tittins Lasse Svensson.
Bara för att kommunalrådet Egil Ahl avgår innebär inte det att han slipper undan att parodieras av Tittins Lasse Svensson.Foto: 
Fartfyllt och muntert blir det när teater Tittin - här kenneth Björner och Thomas Petersson - drar in på Malmrossalen för sin tredje julshow. Bild: Lars Thulin
Fartfyllt och muntert blir det när teater Tittin - här kenneth Björner och Thomas Petersson - drar in på Malmrossalen för sin tredje julshow. Bild: Lars ThulinFoto: 
Lasse Svensson och Malena Björner.
Lasse Svensson och Malena Björner.Foto: 
Egil Ahl (Lasse Svensson) gör ett scoop till sin pratshow och får både Zlatans blonda fästmö Helena och deras son Maximilian som gäster.
Egil Ahl (Lasse Svensson) gör ett scoop till sin pratshow och får både Zlatans blonda fästmö Helena och deras son Maximilian som gäster.Foto: 
Hård tomterock halleluja. I Tittins enda egentliga julnummer ger Kenneth Björner (i mitten) tomten Lordi-drag, medan pratshow-värden Egil Ahl (Lasse Svensson) skrämt ser på. Bild: Lars Thulin
Hård tomterock halleluja. I Tittins enda egentliga julnummer ger Kenneth Björner (i mitten) tomten Lordi-drag, medan pratshow-värden Egil Ahl (Lasse Svensson) skrämt ser på. Bild: Lars ThulinFoto: 
Är det Frank Sinatra? Nej, Kenneth Björner från Tittin. Men mannen på bilden då, är det Frank Sinatra? Nej, det är Trelleborgs tillträdande kommunalråd Ulf Bingsgård.
Är det Frank Sinatra? Nej, Kenneth Björner från Tittin. Men mannen på bilden då, är det Frank Sinatra? Nej, det är Trelleborgs tillträdande kommunalråd Ulf Bingsgård.Foto: 
Mia Mårtensson och Malena Björner som PRO-tanter.
Mia Mårtensson och Malena Björner som PRO-tanter.Foto: 

Malmrossalen, Trelleborg. Premiär 24.11, spelas till 16.12. Medverkande: Kenneth Björner, Malena Björner, Lasse Svensson, Mia Mårtensson, Thomas Petersson. Ljud & ljus Anders Jönsson. Orkester: Roland Andersson, Per Almlund & Magnus Wilhelmsson.

Lite delat känns det att ge sig i kast med första julskinkan en hel månad före jul. Men vad tusan, man kunde begått sin julbordsdebut i sämre sällskap än Teater Tittin i Trelleborg.

Annons

Någon särskilt julglittrande show är det dock inte som detta pigga lilla revysällskap totat ihop, för tredje året i rad. Under en fyratimmars helafton, inräknat rikliga bensträckar- och magtänjarpauser, hinner de både sjunga stämningsfulla julvisor, servera kaffe, leda allsång och imitera allt ifrån barnvagnsbebisar till regeringsråd.

Mångsidigheten imponerar, framför allt som Teater Tittin själva skriver såväl slagfärdiga sångtexter som humortryfferade dialoger, rubbet. Jag antar att det framför allt är rolige karaktärssångaren Kenneth Björner och spontane publikdomptören Lasse Svensson man ska tacka för skrattsalvorna. Samt lasta för hö-hö-torra vitsar typ "själv är man bäst med drängen, som pigan sa".

Första avdelningen av fyra är en sketchuppvärmare. Trögstartad men med vissa poänger som Kenneth och Malena Björners accelererande elakhetsduett, och när Thomas Peterssons sverigedemokrat tröttnar på att inte bli tagen på allvar och vill "flytta till något land där de inte tar emot invandrare".

Avdelning två är ren allsång, där Tittinarna får bra fart på publiken i en inramning som försöker slå i oss att det är något slags tävling. Det går utmärkt.

Sedan kommer den matigare delen, där Tittinarnas favoritfigur, Trelleborgs avgående kommunalråd Egil Ahl (s), får en egen pratshow: Ahl najt lång.

Här får Mia Mårtensson och Malena Björner visa sina sångtalanger (och synen av Malena som Carolaparodi med peruken fladdrande i draget från en lövblås, den ska sent att glömmas). Och de Astrid Lindgrenvisor som Kenneth Björner och Thomas Petersson sjunger för TFF är bättre än någon hejarklack förtjänar.

Men showens verkliga höjdare är en lika munter som svidande parodi på regeringsalliansen och den politik som ska se till att "sjuka och arbetslösa / de får gå medellösa". Ett karaktärsnummer med bravur ända ner till Lars Leijonborgs igelkottsliknande ögonbrynsrörelser och Maud Olofssons behov av att hävda sig bland grabbarna. Lysande.

Dock är materialet ojämnt, och skrattkaskaderna inte precis så våldsamma att man blir rädd att Ångkvarnen ska välta ner i Trelleborgs hamn. En del saker kan utan problem skäras bort, som det enbart konstiga videoinslaget om "Ahl-Qaida" i Afghanistan som hoppas få tillverka glassbomber åt GB.

Allt som allt är kvällen trivsam och munter. Men Tittinarna borde kunna sluta tassa runt het julgröt och hitta anslag som kan bränna till. Det gör det inte i årets julshow, som aldrig gräver djupare än till närmaste skratt. Lite mer svärta hade inte skadat.

Och mer jul. Jag vill ha mer jul.

Annons

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SE FLER BILDER PÅ WEBBEN!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons