Nyheter

Slaget om skånskan

Nyheter • Publicerad 3 januari 2007
Foto:  

Det allra roligaste med förra veckans Snapphanar visade sig vara de uppländska aversioner mot skånskan som snabbt kom upp till ytan på forum och debattsidor på nätet. Här följer ett referat från en kvällstidnings forum, där jag plockat ut några av de mest underhållande inläggen (i originalform):

Signaturen Tor Hammare skriver att "den som inte förstår skånskan kan inte ha alla hästar i stallet. Skånskan är världens vackraste språk och lättaste, tom 3åringar förstår skånskan i alla fall dom som bor i Malmö." Fyra minuter senare får Tor svar på tal av Kalle_36: "Jo om man gillar att prata med mat i munnen. Däremot så är göteborskan den absolut finaste svenskan."

Det klassiska "mat i munnen"-argumentet är ju inte särskilt originellt. Rullerå kommer dock till undsättning med en fräsch teori: "Det är ju en så sliddrig skånska de pratar, de borde pratat mer spanskt i flabben, Kunde de artikulera så var det ju inget problem att höra."

Nu går mrm_halland in och försvarar sina bröder och systrar på andra sidan åsen: "De som inte förstår skånska bör väl sätta sig på skolbänken så de får hemspråksundervisning. Vill de inte det så får de väl flytta till ett land där de förstår språket. Skänskan är en av de mest tydliga dialekterna sverige har..."

Ett sådant inlägg kan så klart inte få stå oemotsagt: "Ja säga va man vill om Skånska, Norrländska, Gotländska, Dalmål, Småländska, Värmländska med mera, med mera. Inte är det lätt alla gånger å haja vad dom mumlar om. Själv är jag från Solna å jag tror nog hela landet förstår vad jag säger. Det kallas väl riks svenska. :-)", skriver Radarpar1 och tar därmed över den rosa ledardumstruten.

Precis när skyttegravarna tycks vara färdiggrävda kommer ett rejält hugg i ryggen på skåningarna: "kör med rikssvenska i teatersammanhang och sånt. Värsta varianten är när det sjungs på skånska. Då brukar jag börja famla efter nån spypåse", skriver BenjaminS som själv är skåning.

Vad diskussionen behöver nu är en riktigt, riktigt dryg skåning. Det dröjer inte länge innan sundin är kung sätter ner foten: "Jag som skåning har inte problem att förstå norrlänska, gotlänska, stockholmska eller någon annan dialekt! Är det kanske bara så att vi skåningar är mer allmänbildade och lärda än övriga sverige? Ja vem vet..."

Nu har signaturen Jesper fått nog: "Skånskan är väl inte ett språk, egentligen, utan snarare "läten"! Alla program på tv där det talas skånska måste få text, annars slås Tv:n av!"

Stämningen är nu rejält hetsig. Ingenting tar i från tårna: "Kräver någon att Keno ska textas? Att Tone Bekkestad ska få tolkhjälp? Att Sverker borde gå svenska kurs? Att Jidhe kontrakteras att gå till en logoped för att få bort de småländska r:en? Aldrig, men så fort skånskan eller blekingskan dyker upp så skär det i öronen på alla norr om Småland. Skäms på er!"

På det här forumet blir det aldrig några fredsförhandlingar. Krönikans sista inlägg kommer i stället från ett annat forum, där Translator kanske är en lösning på spåren: "Utan textremsa är det nästan så att man hoppas att snapphanarna skall vinna och Skåne stanna hos danskarna"

Christopher Lembkeskriver krönika varje tisdag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.