Nyheter

Skumt spel i TV3:s tablåer

Nyheter • Publicerad 8 november 2007
Foto: 

Nu går skandalerna på torra land. Undantagstillstånd är infört i Pakistan, terrorister håller Irak och Afghanistan i skräck och Tv3 har dumpat kvalitetsdramat The Riches- mitt i serien! Jag vet inte vem jag är mest sur på: TV3 - eller dig.

Anledningen tillatt man efter blott fyra avsnitt (av tolv) slutat sända The Riches, där resandefamiljen Malloy bokstavligen snor den amerikanska drömmen med en fräckhet som inte bara gränsar till det kriminella utan glatt vinkande överträder nämnda gräns som om det passlösa samhället inte alls bara var på skoj, är nämligen att publikresponsen varit usel.

- Vi är också missnöjda, kommenterar Max Lagerbäck, presschef på Tv3. Våra tittare tyckte uppenbarligen inte lika mycket om Richessom vi. Det var alldeles för få som tittade, cirka 30 000 personer.

Men beror inte det på en rätt konstig sändningstid, fredag klockan 19.55?

- Nej, det är en bra tid. Det är prime time, menar Max Lagerbäck.

Man kunde kanske tänka sigatt serien kunde få en ny chans längre fram, med bättre matchning, men nä. Man kunde allra minst tänka sig att TV3 meddeladeatt serien blivit inställd, på hemsidan eller i samband med att serien ersattes med förfärliga voyeurprogrammet Grannfejden- i repris dessutom, för att lägga förolämpning på laxen. Kvalitetsserie med bra karaktärer? Nej tack, har ni inget om grannar som bråkar om staket?

- Du tycker informationen varit bristfällig? Det får vi ta till oss och undersöka, säger Max Lagerbäck på presschefers vis och avslutar med ett generellt råd för en ung man/kvinna på väg ut i världen:

- Det är inte alltid livet är rättvist.

The Riches är lysandeav flera anledningar. Dels för att manus och skådespeleri håller hög klass, dels för att ämnet är outforskat och atmosfären överraskande rå och fri från klichéer. Familjen Malloy, med engelske komikern Eddie Izzard och Minnie Driver i spetsen, är uppfödda utanför det amerikanska samhället, vana att båga och bluffa sig fram och parasitera på "buffers", som de kallar alla laglydiga medelamerikaner. De får en chans till en mycket plötslig klassresa, och de tar den.

Malloys byter plats med en rik familj, vid namn "Rich" men det väljer jag att tolka som en lustig slump. Därefter måste de tillbringa varje avsnitt med att inte bara trampa rätt på minerad mark och undgå avslöjande, utan också hålla undan från sina gamla cirklar av kvalificerade grovmyglare.

Det innebär dock inte att Malloys måste hålla sig på den smala stigen. De upptäcker snabbt att hyckleriet och lurendrejeriet är lika utbrett bakom de fina fasaderna, och det är ett spel de behärskar som en ficktjuv hittar i sin mammas fickor. Värre är det att anpassa sig till en värld där det sociala trycket är viktigare än några skrivna lagar.

Det borde kanske oroa migatt jag sympatiserar med kriminella bondfångare i cirkusklass. Men jag är mer brydd över hur jag ska kunna samla alla världens bondfångare och bussa dem på TV3.

Lars Thulinär en "buffer" och stolt över det.

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.