Annons
Nyheter

Skrattfest med moralisk underton

Nyheter • Publicerad 16 december 2004
Thomas Petersson och Peter Fridh spelar snart i "Vem vill bli miljonär?" på Slagthuset i Malmö.
Thomas Petersson och Peter Fridh spelar snart i "Vem vill bli miljonär?" på Slagthuset i Malmö.Foto: 

I januari kommer "Vem vill inte bli miljonär?" till Slagthuset i Malmö. Vad skulle du göra om du hittade drygt elva miljoner kronor i en väska? Behålla dem eller försöka lämna tillbaka dem?

– Det är en klassisk moralisk fråga som alla kan ställa sig. Få personer skulle kunna göra ett enkelt val i den situationen, säger Peter Fridh.

Annons

Han spelar för första gången fars i Malmö. Uppsättningen heter "Vem vill inte bli miljonär". Den 14 januari kommer de till Stagthuset efter 30 föreställningar i Halmstad.

"Vem vill inte bli miljonär handlar om en vanlig kille vid namn Håkan som en dag råkar ta med sig fel väska hem. Väl hemma upptäcker han att den innehåller dryga elva miljoner. Genast vill han försöka behålla pengarna medan hans fru är mer tveksam. När poliser börjar knacka på hemma hos paret startar en karusell av lögner som det blir allt svårare för Håkan att dra sig ur.

– Till skillnad från andra farser är det inte så mycket spring genom dörrar denna gång. Förvecklingarna ligger mer i dialogen. Replikerna är väldigt centrala denna gång, säger Thomas Petersson som spelar Håkan.

Peter Fridh spelar en taxichaufför som kommer hem till paret för att köra dem till Kastrup. Men eftersom förutsättningarna förändras hela tiden kommer de aldrig i väg. Chauffören blir i stället mer och mer involverad.

Peter Fridh, som bor i Lund, spelar en äkta malmöit i pjäsen.

– Jag har ju inte spelat fars förut. Under produktionens gång har jag lärt mig oerhört mycket. Allt handlar om timing. Saker som ser enkla ut är mycket mer komplicerade än vad de verkar, menar han.

Håkan Petersson håller med. Under repetitionerna jobbar de dock inte med detta.

– Det är väldigt märkligt hur föreställningen förändras när den till slut framförs. Under tiden när vi arbetar med scenerna glömmer vi bort att det är roligt. När vi sedan uppträder för publik och hör skratten jobbar vi med timing, säger Thomas Petersson.

Det handlar inte bara om att få publiken att skratta så mycket som möjligt. Thomas Petersson beskriver sig som en lejontämjare som styr publiken. En trött publik måste piggas upp och en pigg publik lugnas ner. Det sista gäller för överförfriskade också...

– När man hör att publiken är ganska stökig gäller det att ta ner tempot. De ska ju orka skratta sig igenom två akter. I bland märker man vid pausen att folket är helt utmattade, då får man ta det lugnt, säger Thomas Petersson.

Annons

Sofia Bergström

Fotnot. "Vem vill inte bli miljonär" spelas på Slagthuset i Malmö från den 14 januari till mitten av mars.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons