Annons
Nyheter

Skratten kommer i andra hand

Det kan vara Magnus Betnérs roligaste show någonsin - om han får säga det själv. Inte för att komikern bekymrar sig för om hans enmansshow "Livets ord" uppfattas som kul. Skratten kommer i andra hand för Magnus Betnér.
Nyheter • Publicerad 7 april 2010
Foto: 
Foto: Mats Bcker

TRELLEBORG. Med sina 80 stopp – varav ett på Parken i Trelleborg den 13 april – är "Livets ord" en av de största stå-uppturnéer som gjorts i Norden. Inte konstigt att Magnus drabbats av halsproblem och varit nära att få ställa in.

– Magsyra hade frätt på stämbanden. Förmodligen stressrelaterat, berättar han.

Annons

Men varför ställa in? Han har ju varit hos doktorn, fått medicin och blivit bättre.

– Jag har svårt leva på något annat sätt, förklarar Magnus. Det är svårt säga nej, helt enkelt. Det finns så mycket kul grejor att göra. Och så har jag börjat jobba i England ganska mycket, det tar mycket tid och kraft.

Att han sökt sig utomlands beror på en strävan att inte bli "tjock och lat"; att bara ha sin publik och predika för de redan frälsta.

– Det är så klart en dröm att kunna dra fulla hus över hela Sverige, säger han. Men det är så lätt att tappa sin "edge" med den där räkmackegrejen. På gott och ont har jag blivit en kändis, och det kan jag tycka är rätt jobbigt.

– Då bestämde jag mig för att åka till New York, och börja om där ingen bryr sig och det är stenhård konkurrens. Det gav mig verkligen en nytändning.

Showens innehåll beror på humöret, berättar han. Det är aldrig likadant från kväll till kväll, och stommen av dagsaktualiteter är förklarligt nog inte den samma nu som i november.

– Det känns inte lika fräscht att pratat om svininfluensan nu, till exempel. Men stilen är likadan; mycket politiska frågor, ganska mycket om religionskritik och yttrandefrihet.

Jämfört med tidigare turnéer tycker han denna är roligare – helt oavsiktligt. För även om Magnus Betnér gärna kallar sig komiker – när "spoken word-artist" känns snävt och "samhällskritiker" väl pretentiöst även för en kille som gillar att provocera – så är detta att vara rolig inte huvudsaken.

– Många andra är roligare än jag. Johan Glans, till exempel, eller Henrik Schyffert, Anna Granath...hur många som helst!

Betnérs ambition är i stället att få folk att "tänka på sådant de borde tänka mera på."

Annons

– Den ambitionen går före skrattet, säger han. Om jag väljer prata om yttrandefrihet gör jag inte det för jag tror det blir kul. Sedan kan det förstås hända ändå att man blandar in en bit om onani och att det blir rätt kul.

På köpet kommer Magnus Betnérs speciella stil; kaxigt ironisk och ofta medvetet provocerande. Risken att såra någon, den får man ta.

– Oftast måste man det för att få fram de saker man vill säga, resonerar Magnus. Pratar man religion till exempel är det omöjligt att inte stöta sig med någon. Men den känsligheten finns för någon i nästan alla ämnen.

Utom vädret, då?

– Det finns säkert de som kan störa sig på det också!

Uppfattar du det mesta av ståuppkomiken som menlös?

– Ja, den har ju varit det historiskt, och inte bara i Sverige.

– I USA fattar de inte alls min grej. Där har stand-up blivit "Wallmans". Det går ut på att sälja sprit och ha en kul kväll. Klubbarna bjuder inte in folk som riskerar att skapa osämja.

– Men nu börjar det ändra sig. I alla fall i Storbritannien och Sverige. Det har börjat dyka upp folk som tycker någonting också medan de är roliga. Som har ett innehåll som man faktiskt kan fundera vidare på, istället för att bara handla om knasiga saker.

Martin Strandberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons