Annons
Nyheter

Skratt och svordomar i sommarrevy

Ingen katt syntes till – men publiken svämmade över när Trelleborgsrevyn visade sommarens lustspel ”Se opp för katten”.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2011
Foto: Tom wall
Therese Erch och Marcus Jönsson lockade fram många skratt.
Therese Erch och Marcus Jönsson lockade fram många skratt.Foto: Tom wall

Det är en stark skara skådespelare på scen, som var och en har mejslat ut sina karaktärer till fulländning. Där finns den självsäkra och härligt bitska fru Alma (Sarah Thörnqvist) som ryter åt gubbarna omkring henne. Och grannen Gottfrid (Nils-Gunnar Snygg) som Alma fejdar med, vars talang är att svära värre än en borstbindare. Det är underhållande och jag lär mig fler skånska svordomar den här kvällen än under mina senaste tio år i Skåne. Såspotta och pottlock tillhör de mildare uttrycken.

I övrigt är revyn barntillåten. Det är det fina med föreställningen, att den lyckas vara lika lättillgänglig för tonåringar, pensionärer och barnfamiljer. För de flesta i publiken är revyn en helkväll när de fikar, drar lotter och träffar bekanta i julikvällen. Det är inte svårt att dras med i den trevliga stämningen.

Annons

Åter till scenen. Handlingen i all ära, men det är detaljerna som får mig att ryckas med. Som när stelbente Frankman (Joakim Kjellberg) försöker sig på att dansa, när tjurige Jonas (Anders Rufelt) slungas med i diverse hämndaktioner och när det plötsligt dyker upp en svensk version av Eric Saades populära låt ”Manboy”. Alla toner sitter inte perfekt, men musiken ger variation och rytm i föreställningen. Och jag sitter förväntansfull och väntar på vilken nästa låt ska bli. Mitt tips för nästa år är att stryka en del av buskisskämten och istället lita på att rollerna bär fullt ut, var och en med sina underfundigheter.

Välgjorda kulisser och ett välsynkat husband ger lustspelet en professionell inramning. Det behöver knappast sägas, men håll ögonen på Trelleborgsrevyns unga kärlekspar som spelas av Therese Erch och Linus Ask. De har känsla, tajming, scennärvaro – och lär synas mer på scen framöver.

”Se opp för katten”

Ett folklustspel av August Hinrichs.

Översättning: Sven-Otto Lindkvist.

Sångtexter: Sven Bjerstedt.

Regi: Nils-Gunnar Snygg.

Koreografi: Christel Hansson Björkegren.

Musikarrangemang: Johan Rufelt.

Kapellmästare: Charlotte Karlsson, dragspel.

Annons

Musiker: Fredrik Billstein, gitarr, Villiam Grönqvist, bas, och Daniel Lignell, trummor.

Medverkande: Sarah Thörnqvist, Therese Erch, Anders Rufelt, Li Nilsson, Gunnar Snygg, Linus Ask, Joakim Kjellberg, Marcus Jönsson.

Louise Cronholm
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons