Annons
Nyheter

Skrämmande men vacker

Huga, vilken film. Skrämmande, futuristisk och alldeles förfärande vacker. Att det är på riktigt och inte fiktion är synnerligen magstarkt, en dokumentär thriller om matindustrin enkelt uttryckt.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

Kycklingar på löpande band, gristransporter, giftbesprutning och arbetare, vars arbetsuppgifter där de inte redan tagits över av

maskiner, allt mer påminner om mänskliga robotar. Klinisk, absurd och rakt på sak. I en och en halv timme skildras den europeiska

Annons

matproduktionen lika okänslig som den är. Och så har också den luttrade kritikerkåren gjort vågen för Nikolaus Geyrhalters oförglömliga dokumentärfilmsverk som fått flera priser. Med all rätt.

Det här är filmen jag önskar att jag aldrig hade sett men som jag rekomenderar alla att se då verkligheten som vanligt tyvärr överträffar dikten.

Blir man inte vegetarian eller börjar köpa ekologiskt och närodlat efter den här upplevelsen så lär man förmodligen aldrig att bli det.

Men som regissören själv säger. Visst kan man konsumera annorlunda men då kan det samtidigt bli som en ursäkt eftersom vi samtidigt tillåter oss att uppskatta andra sidor av industrialisering och globalisering.

Frågan är om det räcker med att bara be om förlåtelse för våra synder...

Jenni Dahlgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons