Annons
Nyheter

Skottlossning, bomber och sopbilar

Nyheter • Publicerad 14 juli 2008
Skottlossning, bomnber och sopbilar
Skottlossning, bomnber och sopbilarFoto: 

Måndagsmorgnar är alltid kakafoniska i mitt kvarter. Det är som att självaste Luther kommer på besök med dånande renhållningsmaskiner, varubilar och sopbilar – det är ett underbart ljud när hela veckans tomglas från restaurangerna rasslar ner i bilarna, har jag inte vaknat innan dess så gör jag det då. Och varubilarna står på kö på gågatan för att leverera varor innan butikerna öppnar och nu på sommaren kan de inte stänga av sina kylaggregat även om bilen står stilla i kanske en kvart. Som sagt, en härlig kakafoni som börjar vid sexsnåret på morgonen.

Men man blir förhärdad och numera sover jag trots allt liv utanför mina öppna fönster. Dock fick jag vad jag tålde i måndagsmorse. Det både utbröt eldstrider och smälldes bomber nedanför mina fönster på torget i min lilla stad. Och det smällde högt!

Annons

Jag tror de var i gång redan innan fyra-fem på morgonen och gjorde i ordning allt men det riktiga smällandet började inte förrän vid sju – tack för det! Det handlar alltså om en filminspelning. Den engelska varianten av Wallander. De hade mycket artigt satt upp lappar så att alla som bor i centrum skulle veta vad det var som smällde så förbannat.

Men vi är vana. Jag vet inte hur många filminspelningar med explosioner, skjutande och bränder som spelats in på Stortorget. Första gången stod jag själv där nere och agerade nyfiken man vilket var enkelt eftersom jag var en mycket nyfiken man. Tyvärr syntes jag aldrig i filmen. Jag var också med i en annan Wallanderfilm och spelade hysterisk journalist, tv-filmare närmare bestämt, som slogs med polisen. Jag tyckte själv att jag var väldigt övertygande men syns förstås inte i bild en enda sekund.

Men huset där jag bor brukar skymta förbi då och då och om det blir så även i den film som spelas in nu då vet jag, och ni, att i det där vita huset i bakgrunden ligger jag i min säng och lyssnar på allt som händer.

Det går ju inte att sova när man vet att det ska smälla. Man ligger där och väntar och lyssnar på walki-talkie-trafiken inom filmteamet. De pratar mycket engelska. Så hörs det förlösande ordet action! och då vet man att det smäller om några sekunder.

De höll på hela morgonen, ända tills klockan tio och gjorde enbart paus för att släppa fram sopbilarna och varubilarna och det var ju skönt så det blev lite variation i ljudbilden. Vi får ej heller glömma klockorna i Mariakyrkan som alltid ringer en god stund prick klockan åtta för att påminna alla om att nu öppnas stadsportarna – eller rättare sagt för att påminna om hur det var förr.

En stads ljud är dess själ.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons