Annons
Nyheter

Skivbolagen begränsar Spotify

All musik på nätet utan kostnad - lagligt. Spotify sågs som musikindustrins framtid, men nu tvingas företaget begränsa sitt utbud.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2009
Spotify sågs som musikindustrins framtid, men nu tvingas företaget begränsa sitt utbud. Skärmdump: spotify.com
Spotify sågs som musikindustrins framtid, men nu tvingas företaget begränsa sitt utbud. Skärmdump: spotify.comFoto: 

Musiktjänsten Spotify erbjuder användaren fri tillgång till miljontals låtar. De största artisterna från alla stora skivbolag finns i låtbiblioteket som hittills varit fritt från begränsningar. Användare har kunnat skapa låtlistor efter eget huvud och även haft möjlighet att dela med sig av listorna till andra Spotify-användare i hela världen.

Den friheten är snart ett minne blott.

Annons

"Olyckligtvis kommer vi att ta bort ett antal låtar från vår katalog och införa restriktioner för vilka länder vissa låtar blir tillgängliga i, vilket kan göra dem omöjliga för er att spela", skriver företaget till användarna på sin blogg.

Avtalen som begränsar vilka länder en låt får spelas i innebär att sången kan försvinna från en spellista som skickas till en användare i ett annat land. Enligt blogginlägget är anledningen till att Spotify nu begränsar tillgängligheten till vissa låtar att man fått "möjligthet att tillämpa" de begränsningar som finns i avtalen med skivbolagen.

Spotify skriver vidare att vissa låtar kommer att försvinna helt, eftersom de har levererats till Spotify utan att artisten bakom låten gett sitt godkännande.

Hur många låtar som försvinner eller drabbas av de nya begränsningarna har Spotify inte uppgett, men företaget skriver att de inte har förlorat några licensavtal och att de fortsätter samarbetet med skivbolagen som tidigare.

TT Spektra har sökt företrädare för företaget, men ingen på Spotify har velat ställa upp på en intervju.

TTSpektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons