Annons
Nyheter

Skivbolag storsatsar på Frans

Sommarens succé kan nu också bli julens. Lagom till jul kommer en ny platta med lille Ystadspojken Frans, som får högsta prioritet hos ett av storbolagen.
Nyheter • Publicerad 10 november 2006
Skivbolaget Universal tror att Frans Jeppsson-Wall, som svarade för sommarens bäst säljande singel, är något mer än ett one-hit wonder.Bild: Lars Thulin
Skivbolaget Universal tror att Frans Jeppsson-Wall, som svarade för sommarens bäst säljande singel, är något mer än ett one-hit wonder.Bild: Lars ThulinFoto: 
Frans Jeppsson-Wall, Ystad. Bild: Lars Ottosson
Frans Jeppsson-Wall, Ystad. Bild: Lars OttossonFoto: 

Frans Jeppsson-Wall gjorde succé långt utanför rikets gränser, när den lättnynnade "Zlatan-låten" Who's da man i reggaetakt blev en överraskningshit i samband med fotbolls-VM i somras.

Då sjöng den sjuårige gossen med Ystadbandet Elias. Nu håller multinationella skivbolaget Universal på att finslipa detaljerna i ett solokontrakt med Frans, som hunnit fylla åtta. Eftersom han är minderårig är givetvis Frans föräldrar i högsta grad involverade i förhandlingarna. Liksom lilla blekingska skivbolaget Pama Records, som "upptäckte" Frans och Elias.

Annons

Klart är att det blir en fullängdsplatta före jul, och att en singel släpps i slutet av november. Universal kommer att dra igång den stora marknadsföringsapparaten. En ny video ska spelas in på den ännu inte offentliggjorda singellåten, och man ska även puffa för plattan med en tv-reklamkampanj. Det ska satsas stort på Frans.

– Absolut, bekräftar Mika Lepistö, marknadsansvarig på svenska Universal. Han har ändå gjort Sveriges mest sålda singel i år, vad jag känner till. Någon summering av hur mycket Who's da man sålt är svår att få fram i dagsläget, men det handlar minst om dubbel platina (vilket innebär mer än 40000 exemplar). Den har också i veckovis toppat nedladdningslistan och försäljningslistan, där den låg kvar bland de tio översta så sent som i mitten av september.

– Vi vill in i julhandeln med den här plattan, förklarar Mika Lepistö. Nu kommer det bara att vara Frans som artist, men det är klart att killarna i Elias är med och hjälper till.

Låtarna till Frans solodebut har skrivits av Elias sångare och låtskrivare Fredrik Andersson, och inspelningarna är redan avklarade hemma i dennes källare i Ystad. Av praktiska skäl är det faktiskt mest Fredrik som spelar.

Vad är det då som får ett stort skivbolag att satsa stenhårt på en åttaåring?

– Frans är framför allt en fantastisk talang, och en härlig liten kille som vi måste vara försiktiga med, säger Mika Lepistö på Universal.

– Den diskussionen för vi givetvis med hans föräldrar. Det är inte meningen att han ska behöva utsättas för situationer han inte känner sig trygg i. Frans ska få vara sig själv, helt enkelt.

Exempelvis kommer inte skivbolaget att pressa på för att få Frans ut på turné i samband med att plattan släpps. Inte minst för att Frans Jeppsson-Wall har skolan att tänka på, som alla andra åttaåriga gossar.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons