Nyheter

Skilda meningar kring kulturutredningen

Motsägelsefullt, okonkret och riskfyllt säger vissa. Positiv förändring, konkret och det viktigaste som har hänt på länge säger andra. Det råder skilda meningar kring den nya kulturutredningen.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2009
Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting. Foto: Marc Femenia/Scanpix
Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting. Foto: Marc Femenia/ScanpixFoto: 
Mats Söderlund, Sveriges Författarförbund. Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix
Mats Söderlund, Sveriges Författarförbund. Foto: Dan Hansson/SvD/ScanpixFoto: 
Niclas Lindberg, Svensk biblioteksförening. Foto: Torkel Edenborg
Niclas Lindberg, Svensk biblioteksförening. Foto: Torkel EdenborgFoto: 
Kennet Johansson, chef för Statens kulturråd. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix
Kennet Johansson, chef för Statens kulturråd. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/ScanpixFoto: 
Anna Carlson, Teaterförbundet. Foto: Mats Bäcker
Anna Carlson, Teaterförbundet. Foto: Mats BäckerFoto: 

Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet:

- Det verkar vara en övertro på organisatoriska lösningar, på extreme makeover. Våra medlemmar kan inte hitta sig själva i den här presentationen, det finns inga konkreta förslag för hur man ska stärka den professionella konsten i kulturutredningen. Vi har också svårt att förstå att man ska ändra Kulturrådets uppgifter och skapa de regionala portföljmodellerna. Det minskar vår möjlighet att påverka, samtidigt som staten frånsäger sig lite av ansvaret.

- Det är motsägelsefullt. Man talar om att främja mångfald och konstnärlig frihet men vill samtidigt centralisera och stärka makten. Kulturen är pluralistisk till sin natur. Jag saknar analysen, det står i direktiven att man ska se över behoven av nya myndigheter men jag tycker inte att man förklarat behoven. Vad är det för problem de ska lösa med det här? Det problem som finns är att det är för lite pengar i kultursektorn, det vet alla, men det har de inte ens fått föreslå.

- Det är ett väldigt komplext material. Som jag tolkar det ska Rikskonserters resurser för att producera konserter i stort sett försvinna. Ska det fungera tror jag det måste finnas tid och rådrum för att säkerställa att kompetensen finns ute i landet. Jag tror att det finns en risk för att de medel som Rikskonserter har haft för att producera konserter ute i landet kan hamna i ett svart hål. Jag tycker att de tydligare skulle ha aviserat att pengarna måste gå till verksamheten så att den kan bibehållas.

- Jag säger som Gert Fylking "Äntligen!". Äntligen känner man att någon har tagit till sig de ganska massiva argument som finns kring behovet av samordning för att hitta effektivare sätt att erbjuda invånarna en bättre biblioteksverksamhet. Man får känna sig nöjd med att det kommit så tydligt till uttryck här. Det är också bra att det har kommit ett konkret förslag med Kungliga Biblioteket som samordnare, men det behöver man jobba vidare med för att undanröja de farhågor som finns kring hur man ska särskilja de olika roller som KB har.

- Vi kommer att vara det viktigaste instrumentet för staten, för kulturdepartementet och det är positivt med förändringar och förnyelse. Så måste jag ändå se det. Statens kulturråd kommer att finnas kvar, vi kommer att vara den stabsmyndighet som regeringen har och vi kommer att vara den förhandlingspart som handhar de regionala portföljerna.

- För oss är kulturutredningens förslag det viktigaste som hänt på länge. Men innan man tar ställning till den stora omstruktureringen måste man värdera den problemanalys utredningen gjort för att motivera ett så drastiskt förslag. Spontant kan man känna oro för det kaos som kommer att utbryta när så mycket skall förändras på en gång.

- Vi tror inte att vägen framåt är centralstyrning och myndighetssamnanslagning. Pluralism i finansiering och beslutsfattande på kulturområdet är nödvändig för att främja verklig kulturell mångfald.

- Det är bra att kulturutredningen har tagit till sig av våra förslag om ökat regionalt ansvar för kulturen. Det starkaste argumentet för ökat regionalansvar är att kommuner och regioner själva kan skapa sina egna kulturpolitiska strategier utan statlig detaljstyrning. Men vi är kritiska till att utredningen inte bjudit in till en övergripande diskussion om målen. Utredningen har ägnat för stor del av tiden till att diskutera organisation.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.