Annons
Nyheter

Skärpning, Spotify-dissare

Första gången är det gratis. Japp, smekmånaden är över med musiktjänsten Spotify.
Nyheter • Publicerad 18 april 2011
Foto: 

Jag erkänner gärna att jag kände mig rätt "hipp" och "på" och "med", eller "sjukt fet" eller vad kidsen numera säger för att reta oss som fortfarande är bittra över att det faktiskt krävdes saker av oss på svenskalektionerna, när jag redan samma vecka Spotify öppnade sina slussar för streamad audio kallade det för framtiden.

Svenska Spotify kom med den hittills smartaste lösningen på "nedladdningsproblemet", som under det sena 00-talet allmänt sågs som musikbranschens lieman. En lieman som svängde loss över skivbolag, butiker och förlag som en helikopter i en porslinsbutik. Men när Spotify öppnat – och branschen lyckat lobba igenom diverse lagar - drabbades liemannen av musarm.

Annons

Streamad audio är teknofilspråk för musik som lyssnas på via nätet, utan att för den skull laddas ner. Och det kunde de väl bara ha sagt från början, teknofilerna, eller hur? Du får alltså betala för musiken, men bara småsummor som lätt klås av vilken parkeringsmätare som helst.

Sedan har Spotify vuxit, och blivit vardagsmat på vår klothalva. Medan man fortfarande kämpar med USA-marknaden.

Just det är säkert orsaken till att lyssningstjänsten i veckan gick ut med att sötebrödsdagarna är förbi. 1 maj begränsas den reklamfinansierade gratisversionen, efter sex månaders användning, till tio timmars lyssning i månaden. Att skaffa sig någon ny favoritlåt är inte lönt, eftersom snålvargsversionen bara tillåter max fem lyssningar.

Efter en första etableringsperiod är det alltså dags att börja göra pengar. Känner ni igen det? Just det: första gången är det gratis. När du är hookad kan vi pungslå dig (ett uttryck som gör ont bara att skriva).

Lite som av en händelse upplyser lyssningstjänsten om att det går jättebra att uppgradera – vilket är det 21:a århundradets främsta eufemism för "B-ordet": betala.

Det är nästan så att man börjar misstänka att de inte bara altruistiskt jobbar för att begränsa den illegala nedladdningen, är det inte?

Men ska de inte kunna ta betalt, då? Jo, så klart.

Spotify måste också överleva. Och utveckla sin teknik.

Exakt hur försäljningen av musik påverkats har jag dock inte sett några siffror på. Det kan ju mycket väl vara så att de lusbitna korvören artister får för en nätlyssning blir en rätt usel kompensation för en potentiell skivförsäljning eller två.

Men att som de gratislyssnare som nu ylar i missnöje, hota med att återuppta sin nedladdning på närmast industriell basis, det är faktiskt rätt patetiskt.

Annons

Som redskap för att upptäcka ny musik eller kolla upp tips är tio timmar alldeles tillräckligt.

Och kan det leda till fetare lönecheckar för artister och musiker, så är vi kanske dessutom så sakteliga på väg mot en bättre värld.

Henrietta Johansson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons