Annons
Nyheter

Skånsk film mönstras i Malmö

Över 50 nyproducerade skånska filmer kommer att rullas upp under de skånska filmdagarna på biograf Spegeln i Malmö nu i helgen.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2002

1-2 juni blir en intensiv helg för Skånsk film, då både kortfilmer, spelfilmer i fullängd, animerade filmer och dokumentärer ska visas. Två kortfilmer kommer direkt från den glamorösa Cannes-festivalen: Baker Karims "Malcolm" och Erik Bäfvings "Boogie woogie pappa". Dessutom visas den delvis fejkade dokusåpan "Generation Robinson", gjord av Martin Jern och Emil Larsson. Den försöker sätta sökarljuset på vilken sanningshalt dokumentärfilmer egentligen har, och för det belönades de två filmmakarna med Filminstitutets dokumentärfilmspremie vid Göteborgs filmfestival tidigare i år. I fotbollsfebriga dagar som dessa passar säkert även dokumentärfilmen "Blådårar 2 - Vägen tillbaka" väl in i festivalprogrammet. Ett par världspremiärer blir det också, men inte av det skånska slaget. För att knyta band över sundet och belysa de framgångar som dansk film haft på senare år, hålls ett särskilt seminarium om dansk film under lördagsförmiddagen. Filmbranschen har medvetet satsat på talangutveckling, och som exempel på detta visas de purfärska filmerna "Bjergkuller"och "C/O". I Spegelns foajé kommer seminarier och möten mellan filmfolk att äga rum, med syftet att hålla filmklimatet på hög temperatur. Men visningarna är givetvis öppna för allmänheten, bara man först löser medlemskort. Komplett körschema finns att hitta på länk uppe till höger.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons