Nyheter

Skånsk dans vill synas mer

Under Marie Brolin-Tanis ledning strävar Skånes dansteater efter att bli synligare. Därför presenteras i höst utomhusdans, interaktiva föreställningar och en ny festival.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2002
Skånes dansteater under bar himmel i höst.
Skånes dansteater under bar himmel i höst.Foto: 

Och inom kort beslutas troligen om att dansteatern får en ny hemadress som på allvar kan lyfta fram den i Skånes kulturliv. När Marie Brolin-Tani i fjol tillträdde som chef för Skånes dansteater var den primära uppgiften att vända den negativa trend som kulturen i allmänhet och den undanträngda dansen i synnerhet upplevt i Malmö på senare år. Hon förklarade att hennes mål var att föra tillbaka dansen i rampljuset, det vill säga att sätta upp dans på Storan med full orkester, samt att göra den synligare för en ny och gärna mångkulturell publik. Ett år senare konstaterar Marie Brolin-Tani att flera delmål redan är nådda. - Vi hade en jättesuccé med Örjan Anderssons "Röd & Rapsodi", som säkert bidrog till att ge honom Cullbergpriset. Sedan tycker jag att vi redan har öppnat verksamheten mot publiken, men att tro att vi redan hunnit nå en ny publik vore inte realistiskt, säger hon. Skånes dansteater ger sig ut under bar himmel i höst." BORDER="0"Skånes dansteater ger sig ut under bar himmel i höst. Höstprogrammet vittnar ändå om att Skånes dansteater fortsatt satsar just på mer lättillgängliga program. Med premiär 9 augusti ger dansteatern utomhusföreställningar i bland annat centrala Pildammsparken i Malmö. Senare i höst öppnar man satsningen som går under namnet "Salong K", som innehåller såväl öppna repetitioner som interaktiv dans. - K:et står för koreografi. Men kanske kan det också utläsas som kvinna eftersom vi lägger tyngdpunkten på kvinnliga konstnärer. Hur som helst hoppas vi att salongen ska uppfattas som öppen och inbjudande, säger Marie Brolin-Tani. Skånes dansteater startar i år en tre dagar lång festival med start 30 november som förläggs till Lund. På festivalen får Skånes dansteaters stora höstproduktion, "Y", premiär med två verk koreograferade av engelsmannen Tim Rushton och sydafrikanen Vincent Mantsoe. Melody Putu och Belinda Nusser i ?Dans under öppen himmel? som har premiär i Pildamsparken i Malmö." BORDER="0"Melody Putu och Belinda Nusser i ?Dans under öppen himmel? som har premiär i Pildamsparken i Malmö. Marie Brolin-Tanis väntar nu ivrigt på att kommunstyrelsen i Malmö ska klubba igenom beslutet om att ge Skånes dansteater en ny scen. Det kan ske i slutet av augusti. I stället för dagens anonyma scen på baksidan av Storan vill Skånes dansteater flytta in i gamla Chokladfabriken intill Möllevångstorget i Malmö. En flytt som i så fall sker år 2004. - Det skulle verkligen göra oss synliga. Och vi skulle få en helt annan frihet att både producera eget och ta emot gästspel, säger Marie Brolin-Tani. Johan Malmberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.