Ska vi vaka ut den korta natten?
I dag är det sommarsolståndet och om jag förstått saken rätt är det således årets ljusaste dag. Då borde man vaka ut den korta natten och uppleva den tidigaste gryningen, helst ute vid havet. Ja, varför inte? Med en sovsäck och en rejäl matkorg med sommarens godsaker.
Spontant tänker jag på kall, kokt färskpotatis med dillen kvar. Jag skivar potatisen och lägger den på grovt knäckebröd med riktigt smör och kanske rent av en liten klick majonäs på toppen. En burk makrill i tomatsås är också gott och gärna några löskokta ägg och så måste jag ha med mig en kartong jordgubbar.
Kanske också några kalla, stekta abborrfiléer - också underbart gott på knäckebröd.
Annars är jag just nu i färd med att göra några burkar rabarbesylt/marmelad som jag är väldigt förtjust i. Jag kör den enklaste varianten och använder syltsocker, då går det på några minuter. Det blir mycket bra och håller länge. Jag har fortfarande kvar två burkar med krusbärssylt från i höstas och de ser finfina ut. Och så fort det blir lite mer fart på jordgubbarna, de får gärna bli både sötare och billigare, kokar jag jordgubbssylt. Jag gör fler och fler burkar varje år men det är alltid den sylten som tidigast tar slut. Plättar, vaniljglass och egen jordgubbssylt är en kulinarisk höjdare.
Krusbärssylt är, för övrigt, otroligt gott till en väl mogen camembert och nästa gång ni gör en räkmacka så prova med att toppa med liten svart kaviar, dillkvisten måste finnas där precis som citron och majonäs. Majonäs är också väldigt gott på en macka med hårdkokt ägg istället för den vanliga kaviaren. Annars är jag inne i en period då det endast är perfekt löskokta ägg - alltså med en stel vita och lös gula - som gäller. Med krossat, grovt havssalt. Det är väldigt mycket sommar för mig.
Och så går jag här och dräller och väntar på att mina arbetskamrater ska ge sig iväg på semester " själv jobbar jag, som vanligt, hela sommaren. Bor man vid kusten är det där man ska vara under sommaren. Och så har vi alla sommarteatrar, uteserveringar, turister och kanske också ett dopp i havet men då får det vara betydligt varmare än 14-15 plusgrader. Jag doppar inte ens foten i vatten kallare än 20 grader.
Men i september då blir det Spanien igen...
Robert Dahlström, 0411-55 78 53
robert.dahlstrom allehandasyd.se