Nyheter

Ska de sjunga om solidaritet?

Nyheter • Publicerad 29 april 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

I dag är det Valborgsmässoafton. Det tänker jag inte fira. Och på söndag är det Första maj och jag tänker inte ge mig ut och demonstrera. Jag såg en bild på tv från förra första maj där Göran Persson stod och höll några andra i händerna och sjöng Internationalen med förvisso hög men skraltig stämma. Jag fick en stark känsla av hyckleri med tanke på textens innehåll och Göran Persson hållning i många frågor.

Hur kan man som socialdemokrat stå på första maj och krama händer och sjunga Internationalens ord om solidaritet samtidigt som man vill slänga ut apatiska småbarn som inte längre äter och dricker för egen maskin.

Möjligen går jag ut i min lilla stad för att se vad de lokala socialdemokraterna och vänsterpartisterna har på sina plakat och banderoller. Kanske något om solidaritet...

Hade det varit en underbar vår och jag haft lite mer tid på mig hade jag mycket väl kunnat tänka mig att köra en liten vårfest på Valborg. Med de få primörer som finns och kanske lite utländska jordgubbar och så. Nu är jag inte ens sugen på att se något bål och Vintern rasat ut... kan jag sjunga själv hemma i köket men jag väntar nog tills det är sant.

En fråga som diskuterats livligt på tidningen i veckan är varför vi (jag) fortfarande tycks tro att Danmark är det genuina gemytets källa och hemvist. Vad är gemytligt med att alla röker överallt så man knappt kan andas och att dricka en massa öl och äta onyttig, fet mat? som en av mina kollegor uttryckte det. Dessutom togs den danska regeringens invandrarpolitik upp som anti-gemytlig och det påpekades att det danska folket faktiskt röstat på och valt den sittande regeringen.

Och så fick jag skäll av en svensk-danska för att jag antydde i en krönika härom dagen att danskar dricker sprit på morgonen - det gör de inte alls, hävdar hon. Dessutom menade hon att jag inte vet skillnaden på "frokost" och "frukost". Men det vet jag.

Ja, hur man än vänder och vrider sig har man ändan bak. Jag tycker nog att det finns en slags grundton i det danska kynnet som är mer raljant, individualistisk och tolerant när det gäller den enskilda människans förhållande till makten och omvärlden, även om det blir allt svårare att finna den.

Dessutom är det skillnad på danskar och danskar och en skitstövel är förstås en skitstövel oavsett vilket språk han eller hon talar.

Ha en skön Valborg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.