Annons
Nyheter

Sjung om studentens...

Nyheter • Publicerad 8 juni 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Vi befinner oss mitt i studentfirandet. Det blir några prövande dagar för oss som bor mitt i stan. För det sjungs och skrålas rejält under studentfirandet. En populär ramsa lyder: "Fy fan vad vi är bra, fy fan vad vi är bra, för vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten..." Den gamla Sjung om studentens lyckliga dar är avsomnad men så är den lite svår att sjunga och orden är väl inte heller så enkla att komma ihåg.

I dag tar alla studenten oavsett vad man studerat under gymnasietiden och ingen behöver smita ut bakvägen efter att ha blivit kuggad. Alla får vara med och skråla och fira.

Annons

Studentfirandet har också blivit en social status-grej. Föräldrar, släkt och vänner förväntas ställa upp med diverse arrangemang som exklusiv kortegebil, festlokal med uppdukad buffé, blommor och blader och presenter och olika hyllningsdetaljer som, till exempel, plakat med bilder på studenten när han/hon var fem år och såg otroligt fånig ut.

Och så drar de firande studenterna fram från festlokal till festlokal " får familjen, släkt och vänner rå om den "egna" studenten någon timme så är det bra. För övrigt roar sig de fullvuxna själva med vin och mingel och åtminstone på de studentfester som jag varit med på har man väldigt trevligt. Det känns som att studenterna kör sitt race och vi andra tar förstås tillfället i akt och festar lite vi också.

Det kan dock kännas vemodigt med detta hysteriska festande när man vet att allt för många går ut med betyget icke godkänd och därmed får det väldigt svårt i det fortsatt livet. Och att arbetsmarknaden för unga är hopplös och att allt fler bor kvar hemma hos föräldrarna för att överhuvudtaget överleva. Och att samhället blir allt hårdare och allt mer elitistiskt inriktat och det slår förstås hårt mot ungdomarna.

Men låt oss glömma bort det för några timmar. Gläds med ungdomarna, ge dem utrymme och stå ut med deras enerverande tjatramsor och spruckna sångstämmor. Det är ju trots allt en slags milstolpe i livet de passerar och varför bry sig om morgondagens plågor när det är sommar och fest? Tids nog hinner verkligheten ifatt, framtiden går inte att undvika.

Själv tar jag på mig min ljusa kostym, med en blomma i knapphålet, och hyllar en student jag känner. Om jag hinner till festen innan hon dragit ut på sin studentrunda...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons