Nyheter

Sjuk humor på Grand

Två gamla teaterpolare, Björn Gustafson och Ulf Brunnberg, reser just nu land och rike runt med succéfarsen "Hela Sjukan". På söndagen drog de fullt hus än en gång, på Grand i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2002

Turnén, som görs i Riksteaterns regi, omfattar 53 stopp på tre månader. Innan dess var det lika många föreställningar i Stockholm. - Det är roligt med turné, tycker Ulf Brunnberg. Jag inbillar mig att storstadspubliken är lite bortskämd med sitt stora utbud. - Roligast har varit att det är fullt överallt. 112 procents beläggning! Vi har spelat på platser som Gällivare där folk har åkt 25 mil och bara chansat på att det finns biljetter. Då sätter man in stolar. I pjäsen återskapar Brunnberg och Gustafson två gubbar de gjort för tv. Tv-serien "Sjukan" baserade sig på engelska förlagan "Only When I Laugh", och författaren Eric Chappell skrev så småningom också en fristående pjäs. - Jag tyckte mycket om inte bara serien utan också författaren, berättar Björn Gustafson. Det är ju fars förstås, men han gör rollfigurer som känns som om de har mer substans än de vanliga Ray Cooney-gubbarna. Det finns ett mörkare stråk i dem. Gustafson spelar den pratglade och varmhjärtade Bert, medan Brunnberg gör snobbige hypokondrikern Rutger. I ensemblen ingår också Figge Norling, Göran Forsmark, Sofia Bach och Thomas Hellberg som läkare Söderberg. Att göra humor av sjukdomar och den utsatta situation som en patient är i, det är svårt och känsligt. - Samtidigt är det styrkan, tycker Björn. De ligger ju där och måste hålla humöret uppe. De driver ett spel i spelet med sina intriger, som ett slags terapi. - Sedan vet man ju att folk gillar att prata sjukdomar. Och det är alltid väldigt skönt att höra att det finns folk som är sjukare än man själv! De två folkkära veteranerna har spelat ihop i olika sammanhang sedan slutet av 60-talet. Numera är 68-årige Gustafson pensionär och spelar bara sådant han tycker är kul, medan 54-årige Brunnberg driver eget produktionsbolag. - Vi är båda sådana som ser mer till helheten i en föreställning, snarare än att framhäva våra egna egon. Jag tror det är därför vi jobbar bra ihop, säger Ulf.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.