Annons
Nyheter

Sjökocken har gått i land

German Zamudio har lagat mat på de sju haven, och blev tv-kändis i SVT:s fartygsserie "Landgång." Men han lärde sig sin från-grunden-filosofi på Malmrosrederiets båtar, och träffade också sin blivande fru Ann-Marie under ett kort stopp i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011
German och Ann-Marie Zamudio har båda levt ett liv i matlagningens tecken. Hon i Malmö skolrestauranger, han som sjökock och tv-kändis från "Landgång."
German och Ann-Marie Zamudio har båda levt ett liv i matlagningens tecken. Hon i Malmö skolrestauranger, han som sjökock och tv-kändis från "Landgång."Foto: Claes Nyberg
På Malmrosrederiets "Monsoon", som German seglade med under andra halvan av 70-talet, träffades paret Zamudio.
På Malmrosrederiets "Monsoon", som German seglade med under andra halvan av 70-talet, träffades paret Zamudio.Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

I sin hemstad Malmö träffar German Zamudio knappt en människa nuförtiden som inte hälsar glatt, säger att de sett honom laga mat ihop med Anne Lundberg i "Landgång" - och ber om ett recept.

– Det är jättetrevligt, bara positivt, försäkrar German. Även om folk ibland väntar sig att jag ska skriva ett recept medan jag väntar på bussen.

Annons

"Det brukar ta lång tid att gå och handla med German", som hans fru Ann-Marie uttrycker det. De två träffades på Malmrosbåten "Monsoon" 1974, ett fraktfartyg som normalt rörde sig på långa resor till och från Kina, USA eller Kanada. Nu gjorde det ett ovanligt stopp i Trelleborgs hamn, invid Malmros huvudkontor. Bland annat för att ta ombord den nya "mässjäntan."

– German var min chef då, berättar Ann-Marie, uppvuxen i Snarringe. Men det blev en vimsig första dag, det var så mycket folk och så mycket nytt så jag måste ha hälsat på honom fyra-fem gånger!

German Zamudios karriär som tv-kock inleddes ofrivilligt, efter att han kontaktat SVT:s "Uppdrag granskning" för några år sedan. När Anne Lundberg jobbade för det undersökande samhällsmagasinet.

– Jag upptäckte att det fattades tio år av min pension, och ingen kunde ge mig svar på vart pengarna tagit vägen, berättar German. Det visade sig att inte bara jag hade det problemet, utan många svenska sjömän som jobbat utomlands.

Som tack för hjälpen bjöd han Anne på middag på båten, och måltiden fick programledaren att häpna.

– "Gör ni allt här, ombord?" sa hon. Ja, det är klart, berättar German, en kock av den gamla skolan som skyr halvfabrikat och vars filosofi är att göra allt från grunden. Som han lärt sig av de gamla kockarna på 60-talet.

I kabyssen stod alltid en buljonggryta med benbitar och grönsaksrester och kokade, salt sill kom i 50-kilostunnor och när man bunkrade i hamn så inte var det konserver. Att lära sig jobba med råvaror och göra det mesta av dem, det var nödvändigt under långa resor till havs.

– Kockarna var tvungna att kunna lite av varje, säger German. Det är inte som nu, nu ska det bara gå snabbt. "Halvfabrikat", kallar vi såna kockar!

Anne Lundbergs idé om att göra en tv-serie till havs nickade han glatt till, i tron att det skulle stanna vid artigt prat. Det gjorde det inte.

– När det blev allvar fick jag en chock, berättar German. Egentligen visste jag ju inte alls vad det innebar. Men det handlade ju bara om mitt jobb ombord, inget mer.

Annons

Både German och Ann-Marie är mycket nöjda med "Landgång", och berömmer det för att inte bara vara "ännu ett matprogram."

– Det har verkligen belyst hur det fungerar på en båt, och hur det är att jobba där, säger Ann-Marie, som blev landkrabba när paret fick barn.

Nu är German Zamudio pensionerad, även om han fortfarande fuskar lite som konsult. Efter fyra säsonger av "Landgång" tycker han att det räcker. Säger han.

– Vi tänker gömma hans pass, säger Ann-Marie med spelad misstänksamhet.

Egentligen skulle ingen av dem jobba i kök. Ann-Marie ville bli telegrafist. German skulle bli revisor.

– Man kan planera själv, säger German och slår ut med händerna. Men någon annan bestämmer!

Henrietta Johansson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons