Annons
Nyheter

Själviskhet är inte kärlek

Nyheter • Publicerad 5 februari 2007
Själviskhet är inte kärlek
Själviskhet är inte kärlekFoto: 

I förra veckan läste jag en tankeväckande krönika av Monica Gunne i Aftonbladet. Hon refererar lätt suddiga "internationella studier" som sägs visa att kvinnor väljer män utifrån "intjäningsförmåga" och män väljer kvinnor utifrån "omvårdnadskoefficient". Översatt till vanlig svenska betyder det att kvinnorna är mest intresserade av att hitta en man som kan försörja henne medan män mer ser till kvinnans förmåga att ta hand om hem och barn.

Även om Monica Gunne anslår en lätt ironisk och provokativ ton lyser allvaret igenom. Hon tror på denna beskrivning av parbildningen. Det rationella tänkandet är vad som gäller – inte stormande passion.

Annons

Dessutom gör hon en egen liten konstruktion som ska vara lösningen på det könsolika samhället; vi byter helt enkelt strategier med varandra. Männen ska leta efter penningstinna honor och kvinnorna efter omvårdnadshannar. Då kan kvinnorna armbåga sig fram och göra karriär och en man som redan har en hög "omvårdnadskoefficient" lider inte särskilt mycket av att bli "hemmaslav", som Grunne beskriver det. Bättre jämlikhet?

Ju mer jag tänker på det desto mer inser jag att Monica Gunne faktiskt tar det här på allvar. Kanske är det så att hennes krönika säger mer om vilken människa hon är, vilket liv hon lever (storstadsliv med jobb på kvällstidning) och vilka värderingar det ger.

Lever man insnärjd i ett materialistiskt liv där vardagen präglas av brist på tid, stress och ständiga tillkortakommanden då kanske även kärlek och parbildning blir något praktiskt och materiellt. Man kanske ser en parbildningen ungefär som man lägger upp en aktieportfölj eller planerar en utbildning? Man tänker: "I den situationen som jag befinner mig i just nu vore det smartast med en en sådan man – eller kvinna. Jovisst, hon är ju både snygg och intelligent och trivsam men hon har ju ett jobb som kräver massor av tid och engagemang så det är inget för mig."

Herregud, vilken smörja! Vi får inte glömma att riktig kärlek faktiskt är blind. Vem bryr sig om vad den älskade jobbar med eller hur mycket pengar som finns i plånboken? Konstruktionsäktenskap där egennyttan och själviskheten står i främsta rummet har inget med passion, åtrå eller kärlek att göra. Det är bara ren egoism och slutar alltid i elände. Och finns inte kärleken där från början, utan bara baksluga kalkyler, då kommer den inte heller senare.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons