Nyheter

Sista bladet var namnet

Nyheter • Publicerad 6 november 2007
Sista bladet var namnet
Sista bladet var namnetFoto: 

Den gripande historien om den lilla flickan som räddas till livet av ett målat vildvinsblad på en vägg var det många som kom ihåg. Men få visste exakt vad det var för något.

Många föreslog Rännstensungar och det är förvisso också en gripande historia med både en konstnär och en liten flicka men det är inte den jag menar. En som däremot visste besked är Anders Hansson i Ystad. Läs själva:

"Filmen du nämner i din spalt heter Sista bladet på svenska och The last leaf på engelska. Den igår i en filmsvit om fem korta filmer som på engelska heter O Henry's full house. Den/de spelades in 1952 med fem olika regissörer.

De fem ingående avsnitten bygger på författaren O Henrys noveller. O Henry var en pseudonym för William Sydney Porter. Han har skrivit runt 400 noveller och är en av USAs mest älskade författare.

Själv minns jag precis som du filmen från min barndom då jag såg den på en av grannskapets första svartvita TV-apparater som matiné en kulen dag (tror jag). Hur som helst griper den en verkligen. Novellen hittade jag flera år senare i Den rätta blandningen, en novellsamling utgiven av En bok för alla 1979. Själva Sista bladet är en kort historia på nio sidor.O Henry skrev sällan längre än så."

Så var det med det. Vad ska man med internet och googles till när man har sådana läsare som ni? Jag kan inte minnas en enda fråga som har blivit obesvarad.

O Henry, eller William Sydney Porter, är ingalunda obekant. Precis som Anders Hansson skriver var han en mästare i det lilla formatet, noveller, och han hade alltid en knorr på slutet. Många tror att det är svårast att skriva en lång roman, det är fel. I alla sammanhang är det svåraste som finns att hålla sig kort och att ändå få med en hel story och göra det på ett språkligt vackert vis och dessutom kanske få med ett budskap – som i O Henrys Sista bladet.

En svensk mästare i det lilla formatet är årets Piratenpristagare Claes Hyllinger. Han är däremot aldrig sentimental utan snarare lite torr men aldrig tråkig. På några få sidor beskriver han fantastiska och märkliga människor och händelser och är det någon som är en värdig Piratenpristagare så är det han. Han senaste bok heter Hotell Erfarenheten. Läs den.

Ulf Lundell är raka motsatsen. Jag läste om hans Hjärtats ljus (1983) för en tid sedan. Där fanns meningar som var flera sidor långa med bara prat. Det fungerar det också....

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.