Annons
Nyheter

Sissela Benn har rivstartat karriären

För ett år sedan var hon arbetslös, men så kom genombrottet med karaktären Filippa Bark i talkshowen "Robins". Nu ger sig komikern Sissela Benn ut på "Parksommar"-turné och till hösten väntar teater och en ny humorserie i tv.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2007
Komikern Sissela Benn är aktuell som tonårstjejen "Filippa Bark" i sommarturnén "Parksommar" med bland andra Salem Al Fakir, Moneybrother och Säkert. "Det känns som världens bästa sommarjobb", säger hon. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Komikern Sissela Benn är aktuell som tonårstjejen "Filippa Bark" i sommarturnén "Parksommar" med bland andra Salem Al Fakir, Moneybrother och Säkert. "Det känns som världens bästa sommarjobb", säger hon. Foto: Bertil Ericson/ScanpixFoto: 
"Ibland blir jag igenkänd ute. Det känns lite konstigt och inte så smickrande - för jag tänker att vi ser helt olika ut, Filippa och jag.", säger Sissela Benn. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
"Ibland blir jag igenkänd ute. Det känns lite konstigt och inte så smickrande - för jag tänker att vi ser helt olika ut, Filippa och jag.", säger Sissela Benn. Foto: Bertil Ericson/ScanpixFoto: 

Egentligen var det en slump att det blev som det blev.

Sissela Benn skulle uppträda på en pub med sin humorgrupp i Malmö och var ute och delade ut flyers när hon råkade på producenten för "Robins". Hon gav honom en lapp och han kom och kollade. Gillade vad han såg. Och frågade henne om hon ville vara med.

Annons

- När han ringde upp var jag arbetslös och stod i skuld till mina föräldrar. Var på botten av min karriär, säger Sissela Benn. När Filippa Bark gjorde entré i pratshowen, som en 14-årig tjej som befinner sig långt ner på statusstegen i skolan, hade karaktären redan funnits i några år. Sissela Benn hade skapat henne tillsammans med vännen Emma Hansson som samtidigt skapade ytterligare en tonårstjej, Filippas bästis Monika Jansson.

- Vi tyckte det var kul att vara så där osäkra tonårstjejer. Första gången vi uppträdde kändes det smått magiskt.

- Att man känner igen henne som typ på något sätt. Det är kul att hon är så himla töntig och samtidigt beskäftig. Ibland tänker jag att hon är en slags antihjälte. Hon är så fel och ser fel ut, men tar ändå plats. Jag står väldigt mycket på hennes sida. Mest har reaktionerna varit positiva. Men alla har inte varit det.

- Precis efter att jag hade varit med i Melodifestivalen var det någon som hade skrivit på min Wikipediasida (uppslagsverk på internet, red anm) att jag "gjorde bort mig fullständigt i Melodifestivalen". Det var hemskt, för jag kände själv att jag varit så osäker på hur det hade gått.

- Men. Jag är så tacksam för att få göra det här som jag gör nu. Om någon erbjuder mig jobb ska ju inte jag tacka nej för att någon tycker att jag är dålig.

Den 6 juli är det turnépremiär för "Parksommar: Just another summer" i Höganäs med Moneybrother, Säkert och Salem Al Fakir - och då följer Filippa och hennes väninna Monika med.

Längre fram i höst ska Sissela Benn göra pjäsen "Filippa Bark och döden" på Upsala stadsteater. En slags tragedi/komedi om den svåra tonårstiden. Och så står hon och hennes humorgrupp "Einsteins kvinnor" bakom en ny SVT-humorserie som handlar om livet på Filippa Barks skola.

- Själva genombrottet har gått väldigt snabbt. Ibland önskar jag att inte allt skulle ha kommit på en gång. För nu tvingas jag tacka nej till saker som känns jätteroliga. Och så vet jag - att vid förra året den här tiden gick jag och längtade efter att få göra något, vad som helst.

Mimmi Fristorp/TT Spektra

mimmi.fristorp@ttspektra.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons