Annons
Nyheter

Sikta framåt - gå i cirkel

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det är bra att gå på kurs. Man träffar nya, förhoppningsvis likasinnade, människor och man lär sig ett och annat som man inte visste tidigare.

Jag är inte bra på att gå på kurs. Jag tror aldrig jag fullföljt en kvällskurs i hela mitt liv utom de som jag själv varit ledare för. Då har man inte så stort val.

Annons

Jag ledde en gång en kurs i kreativt skrivande i Blekinge och där gick bland annat en yngling som numera är en prominent person i deckarvärlden. Det är jag lite mallig för även om han redan då hade större talang än jag. Bland annat skrev han en hemsk historia om en man som en dag vaknade upp i en fågelbur, förvandlad till en burfågel. Förvisso ett lätt plagiat av Kafka men välformulerat.

Jag studerar alltid noga de olika kurskatalogerna som kommer ut i dessa dagar. I går föll min blick på Studieförbundet Vuxenskolans kursprogram och där fanns en och annan godbit att fundera över.

Jag fastnade direkt för kursen Biodling för nybörjare. Enligt beskrivningen är detta något för mig. Vi lär oss inte bara att odla bin utan får också en stor känsla för naturens kretslopp. och – jag citerar – "när man sedan kan kombinera detta med glädjen att få skörda sin egen honung, är lyckan i tillvaron fullständig". Jag tror det ligger mycket i det.

Och vill man sedan gå vidare kan man ge sig in i kursen Drottningodling där man koncenterar sig på att odla fram bidrottningar med särskilt goda egenskaper.

Jag har läst att biodlingen i Sverige minskar så låt oss hoppas att många hoppar på dessa kurser. Själv inser jag att jag är diskvalificerad eftersom det förmodligen inte går att ha biodling i en lägenhet mitt i stan. Kanske om jag haft en balkong...

Men det finns annat. En kurs har rubriken Tillbaka till stenåldern och det låter spännande. Där kan vi få lära oss att göra upp eld med pinnar, tvinna ett starkt rep, fettgarva hjortskinn, tillverka vapen av flinta och annat nyttigt som vi kan ha användning för vid nästa naturkatastrof då elen försvinner och snön ligger vit på taken.

Och behöver vi jaga för vårt uppehälle och inte har något gevär kan kursen Bygg en pilbåge på fyra dagar, komma till pass. Vi ses på kursen.

Sikta framåt – gå i cirkel, som sagt.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons