Nyheter

Sigrid Combüchen får Augustpriset 2010

Det blev femte gången gillt för Sigrid Combüchen. Lundaförfattaren tilldelades som förväntat årets Augustpris för sin roman "Spill."
Nyheter • Publicerad 22 november 2010
Foto: 

– Det är väldigt omtumlande just nu, säger författaren direkt efter det att hon mottagit priset på Augustgalan i Stockholms konserthus.

Trots att Sigrid Combüchen, som varit nominerad till priset fyra gånger tidigare, var förhandsfavorit blev hon ändå överraskad.

– Även favoriten tror inte att hon ska vinna. Man kan aldrig ta sådant här för givet. Jag satt och gapade när de läste upp mitt namn, säger hon.

I juryns motivering kan man läsa att årets Augustprisvinnare har skrivit en imponerande roman, stilistiskt och tekniskt formfulländad med många perspektivskiften. Vidare skriver juryn att "detta ger henne möjlighet både att berätta underhållande om ett människoliv och att med intellektuell stringens reflektera kring det egna skrivandet."

– Jag håller delvis med i motiveringen. Tonvikten i sådana här sammanhang ligger kanske vanligtvis på skönhet och elegans. Men boken innehåller ju fulhet också, säger Sigrid Combüchen.

Författaren skänker en tanke till sina studenter vid Lunds universitets författarskola stunderna efter prisutdelningen.

– Ja, jag vill rikta ett speciellt tack till studenterna. Under alla mina förmaningar till dem har jag lyssnat på mig själv också. Jag upplever att jag som lärare blivit en bättre författare.

Vad priset i förlängningen betyder för Sigrid Combüchens författarskap är framförallt uppmärksamheten.

– Det innebär ju en form av seddhet. Denna branschen är som ett otroligt påtagligt klassamhälle med relativt få som är uppmärksammade så det betyder ju något. Att jag tillhör de gynnades skara nu.

Firandet av pristagaren har precis börjat och det är många som vill gratta.

– Förlaget ska ha någon tillställning lite senare ikväll och sedan kommer nog mina studenter i Lund att bjuda mig på tårta när jag kommer hem.

Utöver Sigrid Combüchens "Spill" som blev årets skönlitterära bok delades tre andra priser ut vid galan. Årets svenska fackbok blev Yvonne Hirdmans "Den röda grevinnan". 

Jenny Jägerfeld vann i kategorin Årets barn- och ungdomsbok med "Här ligger jag och blöder" och Lilla Augustpriset gick till Christer el-Mochantaf för "Kalla hjärtans dag."

Ann Gäre
Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.