Nyheter

Sibel har tagit god tid på sig

På lördag debuterar Kristianstads Sibel Redzep i Melodifestivalen. Men för bara ett drygt halvår sedan riskerade artistdrömmen att gå förlorad. "Jag hade knutor på stämbanden, läkaren sa att jag var tvungen att vara tyst i minst nio månader", säger hon.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2008
Sibel Redzep blev känd genom Idol 2005. På lördag gör hon debut i schlagersammanhang med balladen "That is where I'll go". Bild: Fredrik Sandberg/Scanpix
Sibel Redzep blev känd genom Idol 2005. På lördag gör hon debut i schlagersammanhang med balladen "That is where I'll go". Bild: Fredrik Sandberg/ScanpixFoto: 

För bara drygt ett halvår sedan såg det ut som om Sibel Redzep inte skulle kunna uppträda på Melodifestivalen. I somras överansträngde hon rösten och kunde inte sjunga alls. Hon hade knutor på stämbanden och hennes läkare beordrade nio månaders vila.

- "Du kan glömma Melodifestivalen" sa han, berättar Sibel Redzep.

- Jag började gråta, det var verkligen panik. Men jag har kämpat jättehårt. Jag gick till sjukgymnaster och talpedagoger och efter två månader var jag helt frisk.

Paradoxalt nog har skadan som hotade att ödelägga drömmen om en sångkarriär stärkt Sibel Redzep och gjort henne till en bättre sångerska.

- Jag har lärt mig att ta hand om min röst, precis som man måste ta hand om vilket instrument som helst. Så som jag låter nu är det bästa jag har låtit någonsin.

Sibel Redzep blev känd för svenska folket som talangfull balladsångerska i "Idol" 2005. Under uttagningarna till programmet levererade hon Christina Aguileras låt "Beautiful" med sån känsla att den vanligen svårflirtade jurymedlemmen Peter Swartling började lipa.

Efter "Idol", där Sibel slutade trea, vände hon hem till Kristianstad för att landa och ta studenten. Men redan förra sommaren började arbetet med debutalbumet "The diving belle".

Skivan kommer den 12 mars och framträdandet på Melodifestivalen ska bli startskottet för Sibel Redzeps karriär.

- För mig betyder Melodifestivalen att jag har kommit tillbaka från Idol. Jag vill så klart vinna och åka till Globen och allt det där. Men det viktigaste är att låten lever kvar och lägger grunden för det som komma skall - min skiva, säger hon.

Skivdebuten är påkostad. Att en oetablerad artist får nästan två år i studion är ovanligt i dagens otåliga musikbransch. I processen har Sibel Redzep tillåtits att växa, nästan ingenting från de tidiga delarna av inspelningen finns kvar på den färdiga skivan.

På albumet medverkar internationellt kända låtskrivare som Paul Carrack, som skrev jättehitten "Over my shoulder", och John Bettis, som har arbetat med superartister som Madonna och Michael Jackson. Den relativt okände svenske låtskrivaren Christian Antblad har skrivit större delen av materialet. Det är också han som ligger bakom "That is where I'll go", Sibel Redzeps bidrag i melodifestivalen. Själv beskriver hon låten som en "riktigt stor powerballad".

- Jag har ganska lätt att relatera till sorgliga låtar, känslor och melankoli. Jag börjar gråta väldigt lätt och det känns som jag kan utrycka mig bäst i ballader, säger hon.

Sibel Redzeps låt är den enda renodlade balladen i deltävlingen i Karlskrona. Det kan tala för den unga sångerskan, även om konkurrensen från veteraner som Charlotte Pirelli, Linda Bengtzing och Niklas Strömstedt kommer att bli hård.

- Det kan gå precis hur som helst. Det har man sett i de tidigare deltävlingarna och på något sätt känns det positivt för mig, för jag känner att jag har hamnat i en svår grupp.

Sibel Redzep menar att kändisar som Charlotte Pirelli har ett självklart försprång. Samtidigt tror hon att det kan vara en fördel att slå ur underläge.

- Jag tror faktiskt på underdog-grejen. Det viktigaste är att man känner för sin låt, det kommer att synas och det röstar folk på.

Carl Cato/TT Spektra

noje@ttspektra.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.