Annons
Nyheter

Sex, blöjor och Rock 'n' Roll

En två månader gammal debutplatta i bagaget. En tre månader gammal bebis i turnébussen. Rockbandet La Puma, som spelar i Trelleborg i dag, kombinerar familjedrömmar med drömmen om en rockkarriär. "Vi lever bara en gång, så det gäller att passa på", säger sångerskan Helena Gutarra.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2008
Rockbandet La Puma
Rockbandet La PumaFoto: 

I vintras vann Stockholmsbaserade rockbandet La Puma ett skivkontrakt med bolagsjätten Universal i musiktävlingen Levis Sounds. De gick in i tävlingen utan några större förhoppningar.

- Vi brydde oss inte särskilt mycket om tävlingen. Vi brukar ändå aldrig vinna, säger sångerskan Helena Gutarra.

Annons

Men vann gjorde de. Och plötsligt började karriärhjulen snurra allt snabbare för bandet, som hållit på sedan 2002. En debutskiva skulle spelas in och en turné skulle planeras, samtidigt som Helena och gitarristen Torbjörn Gjers stod på tröskeln till att bli föräldrar.

- Jag var lite rädd där i början, och oroade mig över hur det skulle gå att kombinera med en liten bebis. Men det har faktiskt gått riktigt bra. Det är inte så svårt som man kan tro, säger Helena själv.

Så, med sju månaders gravidmage ställde sig Helena framför micken i studion. Och sjöng bättre än någonsin.

- Jag brukar verkligen inte tycka om att spela in. Men jag har nog aldrig sjungit bättre än under den här inspelningen. Kanske blev jag extra taggad för att jag visste att det skulle bli jobbigt, funderar Helena.

En del av vinsten var att Knut "Euroboy" Schreiner, gitarrist i norska rockbandet Turbonegro, skulle producera plattan. Det fick först medlemmarna i La Puma att dra öronen åt sig.

- Vi var lite oroliga för att han skulle försöka styra och ställa. Vi hade ju aldrig lyssnat på Turbonegro, så vi visste inte ens vad han hade för musiksmak, säger Helena. Så bandet frågade om det gick bra att Torbjörn var med och producerade plattan. Det var inga problem. Och i slutändan blev Knut Schreiner mest en medproducent, enligt Helena.

- Det var väl egentligen Torbjörn som producerade mest. Men Knut hade lyssnat in sig väldigt mycket på oss, och kom med många bra idéer. Sen fungerade han mycket som en samordnare också. Du vet, vi är sega norrlänningar, och ibland behövs det någon som sätter fart på oss. Det gjorde Knut.

Skivan spelades in under elva intensiva dagar. Och i slutet av maj, på dagen en månad efter att Helena och Torbjörn fått en liten son, landade debutplattan i butikerna. En platta fullmatad med ösig, rå rock 'n' roll, som tagits emot med blandade reaktioner av svenska kritiker.

- Man kan inte säga att vi inte bryr oss om recensioner. Men vi reagerar väldigt olika i bandet. Jag tycker det är jättekul med bra recensioner och blir sur när de är dåliga. Särskilt blir jag sur, när det känns som att recensenterna inte fattar grejen. Att de kör fullständigt fast i att det inte är tillräckligt nyskapande, eller att de hört det förr. Vi tycker bara det är kul om folk känner igen sig i vår musik.

För La Puma är det viktigaste att ha kul, och att inte ta sig själva på alltför stort allvar.

Annons

- Det är jätteviktigt med självdistans. Man ska inte vara så jävla stel. Vi lever bara en gång, så det gäller att passa på, säger Helena.

Nu är La Puma ute på en sommarturné, som tar dem till Trelleborg i eftermiddag. Och både bebis och nanny följer med överallt.

- Det här är ju vad vi drömt om. Så vi försöker leva som vi gjorde tidigare så mycket så möjligt. Fast jag styrs ju av honom, det är han som kommer i första hand. Så det blir bara sex och rock nu, inte sex, drugs and rock 'n' roll, säger Helena och skrattar.

- Fast jag tror att han hatar La Puma. Han hörde ju alla våra låtar redan i magen. Varje gång han hör Chill Chill, vår förstasingel, så börjar han skrika. Är det ett bra tecken?

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons