Annons
Nyheter

Serien som hann före Hillary

Geena Davis spelar USA:s president i Commander in chief. Nu visar TV4 serien som kan bana väg för Hillary Clinton till presidentposten i USA.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
Geena Davis får ta över världens mäktigaste ämbete när presidenten dör.bild: TV4
Geena Davis får ta över världens mäktigaste ämbete när presidenten dör.bild: TV4Foto: 

Världens mäktigaste ämbete har hittills bara innehafts av män, 42 i rad. I USA spekuleras det om att det är dags för en kvinna och det talas om en strid mellan förra presidentfrun Hillary Clinton och utrikesminister Condoleezza Rice i valet 2008. Men Geena Davis hann före.

Hon spelar USA:s första kvinnliga president i nya tv-serien Commander in chief, som har premiär i TV4 i kväll.

Annons

Geena Davis gör huvudrollen som Mackenzie Allen, som plötsligt får efterträda den sittande presidenten vid hans död. Hon är politiskt obunden vicepresident som presidenten utsett enbart för att vinna kvinnliga röster. När hon står på tröskeln till världens mäktigaste post står hon emot kraven på hennes avgång från presidentens mäktiga rådgivare och bestämmer sig för att överta ämbetet.

Filmstjärnan Geena Davis, mest känd för Thelma & Louise för 15 år sedan har gjort storslagen comeback i en tv-roll som blandar storpolitiken från tv-serien Vita huset med vardagsdrama om en trebarnsmamma som råkar ha det tuffaste jobbet i världen.

– Det här är en möjlighet att se hur det är att plötsligt bli president. Det kan vara kris i Nigeria, samtidigt har du en sexåring där hemma och tvillingar med problem i skolan, förklarar Geena Davis seriens premiss i en intervju med USA Today.

Just den kopplingen mellan jobbet och hemmet för en så pressad person som USA:s president har ansetts både vara seriens styrka och svaghet bland kritiker i USA.

Dels ger det en realistisk bild av hur stressigt det kan vara att styra världen. Men det har också kommit kritik för att det fokuserar så mycket på familjen, bara för att presidenten råkar vara kvinna.

– Man kan inte komma ifrån att mammor vill och kommer att vilja ta hand om sina familjer. Det är inte så att pappor inte kan göra det, men det är en del av att vara mamma, svarar Geena Davis på den kritiken i USA Today. Commander in chief har något av samma känsla som i SVT:s populära Vita huset, där jättekriser avstyrs hela tiden av rådgivare som rusar fram i korridoren och sprutar ur sig smart dialog.

Det är en inblick i storpolitiken, men det är inte särskilt realistiskt att en politiskt obunden president, utan stöd av vare sig demokrater eller republikaner i kongressen, skulle kunna styra USA. Fast det spelar mindre roll. Geena Davis menar att hon gestaltar en drömpresident.

– Vi vill ha och drömmer om en president som fattar rätt beslut av rätt orsaker och inte måste ta hänsyn till olika särintressen, säger hon till tidskriften Time. (TT Spektra)

Mikael Forsel

l

Annons

Geena Davis

Fyller 50 den 21 januari.

Är gift och har tre barn.

Vann en Oscar för Den tillfällige turisten, 1988.

Andra kända filmer: Beetlejuice, Thelma & Louise, Tjejligan och Cutthroat Island. Den sistnämnda gjorde hon med dåvarande maken Renny Harlin. Hon har även varit gift med Jeff Goldblum.

Var utbytesstudent i Sverige i tonåren och lär fortfarande prata rätt bra svenska.

Bestämde sig för att kvalificera sig till OS som bågskytt 2000, men misslyckades.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons