Nyheter

Seattle på rockkartan

Den 8 januari 1990 släppte Sinead O’Connor singeln Nothing compares 2 U. Låten som egentligen var en cover på Prince blev inte bara 90-talets första hit utan även årets låt världen över och i backspegeln sett en av decenniets absolut största hits.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2009
Foto: 
Chris Novoselic, Dave Grohl och Kurt Cobain i Nirvana.
Chris Novoselic, Dave Grohl och Kurt Cobain i Nirvana.Foto: 

De fyra tidigare decennierna i rockhistorien hade alla kommit att drabbas av tragedier och skandaler med jämna mellanrum och även 90-talet fick direkt sin beskärda del. Den 18 januari 1991 krossades tre personer till döds under en konsert i Utah med hårdrocksgruppen AC/DC och i slutet av 1990 erkände Milli Vanilli att de inte själva sjöng på plattorna och fråntogs den grammy de tidigare fått.

Tragiskt nog gick även Queens sångare Freddie Mercury en alltför tidig död till mötes när han i november 1991 avled i aids. En hyllningskonsert hölls i april året efter med artister som George Michael, Metallica, Elton John och de tre övriga medlemmarna av Queen.

MTV:s inflytande fortsatte att vara stort under början av 90-talet då en lång rad akustiska konserter spelades in och sändes under namnet MTV Unplugged. Artisterna uppträdde utan elektriska instrument inför en liten publik för att skapa en större känsla och närhet. 1993 fick Roxette chansen som första icke-engelskspråkiga band och samma år gjorde Bruce Springsteen en omvänd Unplugged och körde elektriskt efter endast en låt. Andra minnesvärda inspelningar från musikkanalen gjordes med Eric Clapton, Rod Stewart, Bob Dylan och Nirvana som var med i det sista tv-inspelade uppträdet. I april 1994, bara några månader senare, var sångaren Kurt Cobain död.

Nirvana var fram till dess den största av den nya tidens grupper inom den alternativa rocken. Den föddes i Seattle, fick namnet grunge och kom under början av 90-talet att spridas världen över. Grungens fyra stora var, förutom Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden och Pearl Jam. Seattlesoundet kom att kännetecknas av stillsamma och deprimerande verser med aggressiva refränger och grötiga gitarriff. Artisternas yttre kom att förknippas med flanellskjorta, slitna jeans och ovårdad hårväxt.

Pudelrock eller hairmetal, som den också kallas, tappade mycket publik till grungen och Seattle övertog Los Angeles roll som dominerande rockort. Hårdrocksband som Guns’n’Roses, Metallica och Scorpions tillhörde undantagen och ökade till och med sin popularitet.

På dansgolvet tog technon över från 80-talets eurodisco och även reggaen fick ny publik.

1994 blev comebackernas år då Eagles återuppstod efter fjorton år och det var väl inte för ingenting som de döpte sin återkomst till Hell freezes over.

Även Pink Floyd återkom på både platta och scen samma år, dock fortsatt utan Roger Waters som lämnat gruppen 1983. Redan året innan hade Meat Loaf gjort en succéartad återkomst tillsammans med parhästen Jim Steinman. Annars var det etablerade rockartister som Bryan Adams, Whitney Houston, Mariah Carey, Tina Turner och Madonna som toppade listorna världen över.

Roxette visade med Joyride 1991 att de ingalunda var någon dagsslända och fick med låten sin fjärde singeletta i USA.

Det svenska musikundret fortsatte och 1993 toppade Ace of Base både singellistan med All that she want och albumlistan med the Sign i USA. 1992 blev också året för Abba-renässans då gruppen släppte plattan Gold som till dags dato sålt hela 26 miljoner exemplar. Polarpriset till Stikkan Anderssons minne delades ut för första gången detta år och gick till Paul McCartney.

Rocktåget med Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Lena Philipsson, Lisa Nilsson, Magnus Uggla och Orup ersatte Björn Skifs och hans Badrock och drog fulla hus under några somrar.

I Sverige fick diverse danska sångerskor som Sanne Salomonsen, Hanne Boel och Lis Sörensen sina stora genombrott. Ulf Lundell, Lisa Ekdahl, Peter Lemarc, Wilmer X och Mauro Scocco dominerade den svenska musikscenen under första halvan av 90-talet.

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.