Annons
Nyheter

Scorsese tog hem sin första Oscar

Det blev ingen Oscar för Rolf Lassgårds film "Efter bröllopet", men däremot fick Martin Scorsese äntligen sin första Oscar.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

- Kan ni dubbelkolla i kuvertet!, utbrast en glad Martin Scorsese, när han fick sin första Oscar i karriären. Rolf Lassgård var det svenska hoppet på Oscarsgalan i Hollywood tidigt på måndagsmorgonen. Susanne Biers "Efter bröllopet" där svensken har en huvudroll, var nominerad i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film, men fick se sig besegrad av den tyska filmen "De andras liv".

Huvudnumret på galan var att filmvärlden äntligen fick ropa "Ä;ntligen" när Martin Scorsese till slut fick sin Oscar. Trots alla klassiska filmer han gjort var priset för bästa regi hans första guldstatyett i karriären.

Annons

I sitt tacktal berättade Scorsese att han under många år blivit stoppad av främlingar på gatan som sagt att de önskat honom en Oscar. Nu ville han tacka alla dem.

Och nästan direkt efter att Scorsese fick sitt pris, fick hans film, gangsterdramat "The departed", priset för bästa film. Snacka om revansch.

"The queen" drottning

De tyngsta skådespelarpriserna gick mycket väntat till Helen Mirren och Forest Whitaker, för sina gestaltningar av drottning Elizabeth i "The queen" respektive diktatorn Idi Amin i "The last king of Scotland".

Helen Mirren hyllade drottning Elizabeth för hennes drygt 50 år på tronen i ett oväntat rojalistiskt tacktal och avslutade med:

- Vore det inte för henne hade jag ju inte varit här!

Alan Arkin prisades för bästa manliga biroll för "Little miss Sunshine" och Jennifer Hudson tog hem bästa kvinnliga biroll för "Dreamgirls". Det blev den filmens enda pris under kvällen, trots åtta nomineringar. En annan förlorare var "Babel" som var nominerade i många tunga kategorier, men bara vann en statyett, för bästa filmmusik.

Miljövänlig gala

Årets Oscarsgala gick i miljöns tecken. Arrangörerna deklarerade att årets prisutdelning var den första miljövänliga hittills och som kronan på verket belönades miljöfilmen "En obekväm sanning" med priset för bästa dokumentär.

Filmens "stjärna", den forne amerikanske vicepresidenten Al Gore, var med och tog emot statyetten och sa i sitt tacktal att det enda som hindrar oss från att tänka och agera mer miljövänligt är vår vilja - "och det är en förnyelsebar tillgång".

Annons

Redan tidigare under galan försökte Leonardo DiCaprio få Al Gore att tillkännage att han ska kandidera som presidentkandidat och han såg mycket riktigt ut att göra det, bara för att sedan bli avbruten av orkestern som började spela. Allt var en sketch, en parodi på hur orkestern brukar bryta av långrandiga talare på Oscarsgalan.

Mikael Forsell TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons