Annons
Nyheter

Schlagerresan börjar i Jönköping

En var med senast 1987, en vann 1989 och en kan nu räkna sina schlagertävlingar på ena handens alla fingrar. När årets Melodifestivaltåg gör sitt första stopp i Jönköping saknas knappast rutin.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2007
Förväntansfulla deltagare i den första deltävlingen i Jönköping träffades i höstas när artisterna presenterades på SVT. Bild: Claudio Bresciani/Scanpix
Förväntansfulla deltagare i den första deltävlingen i Jönköping träffades i höstas när artisterna presenterades på SVT. Bild: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: 

Även om inte samtliga tävlande i årets första deltävling kan sägas stå på toppen av sina karriärer, så råder det ingen tvekan om att det är ett namnkunnigt startfält som kliver av schlagertåget vid Vätterns södra spets.

Anna Book har fått en karriärnytändning efter framgången i TV4:s "Let's dance", har den i schlagersammanhang klassikerförklarade "ABC" tryggt förpackad i resväskans botten och ställer i år upp med "Samba sambero", som hon själv beskriver som "schlager jävlar anamma".

Annons

Tommy Nilsson är deltävlingens enda deltagare med segererfarenhet - 1989 års vinnarlåt "En dag" nådde fjärdeplatsen på Europanivå, och han har en stor beundrarskara särskilt på den i schlagersammanhang ack så viktiga landsorten. Andreas Lundstedt hoppas på femte gången gillt. Efter två försök med Alcazar går han nu tillbaka till modellen han körde 1996-1997 och framträder solo med "Move", en låt han varit med om att skriva själv. Men har han ambition nog för att vinna - han tävlade ju för Schweiz i Aten för året med gruppen Six 4 One och är kanske mättad?

Förutom schlagerveteranerna finns det flera artister med lyckade karriärer i bagaget. När SVT presenterade årets jokrar trillade kanske ingen omkull av upphetsning när de hörde namnet Uno & Irma, men främst Uno Svenningsson har en lång meritlista och kan säkert plocka många poäng. Och med en av det tidiga 90-talets största hits i ryggsäcken kan Stefan "Catch the moon" Andersson mycket väl ha en möjlighet att bli årets Andreas Johnson. Och snacket om att årets uppställning skulle vara svag köper åtminstone inte Anna Book:

- Jag förstår inte alls kritiken om att det skulle vara ett svagt startfält. Det är ju en jättebra mix! Det finns nio miljoner människor i det här landet, och det finns något för alla i tävlingen, säger hon.

Melodifestivalens första deltävling sänds på lördag klockan 20 i SVT1. Två tävlande går till finalen i Globen den 10 mars, två får försöka igen i Andra chansen i Nyköping veckan innan. Kristian Luuk är programledare.

Daniel Åberg/TT Spektra

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons