Annons
Nyheter

Schlagerdrottning och schlagerprins

En schlagerdrottning gör comeback. En schlagerprins gör sitt femte försök på sex år att bli kung. Schlagercirkusen fortsätter till Karlstad den här veckan.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2006
Magnus Carlsson sjunger "Lev livet". Foto: Peter Knutson
Magnus Carlsson sjunger "Lev livet". Foto: Peter KnutsonFoto: 
Kikki Danielsson sjunger Idag & i morgn. Foto: Peter Knutson
Kikki Danielsson sjunger Idag & i morgn. Foto: Peter KnutsonFoto: 

Linda Bengtzing och Andreas Johnson är klara. De har tre veckor på sig att nå finalformen. Den andra deltävlingen i Melodifestivalen äger rum i Karlstad på lördag.

I förhandssnacket handlar det framförallt om två namn.

Annons

Kikki Danielsson tävlar för nionde gången i Melodifestivalen.

I 25 år har hennes namn varit förknippat med schlagermusik och hon har vunnit tävlingen två gånger; 1982 med Elisabeth Andreassen i duon Chips och tre år senare på egen hand.

Men de senaste åren har rubrikerna i kvälls- och veckopress handlat om andra saker och Kikki Danielsson har pratat öppet om sitt alkohol- och matmissbruk. Gissa om hon vill ge tidningarna andra rubriker den här veckan. En annan veteran är Magnus Carlsson. Schlagerfantasten ställer faktiskt upp för sjätte gången på sju år. Han jagar sin första vinst efter att ha ställt upp med dansbandet Barbados tre gånger och med discokvartetten Alcazar två gånger. Vad sägs om placeringsraden 2-2-4-3-3!

Nu lanserar han dessutom sin nya solokarriär; pop på svenska, skrivet och producerat av radarparet Anders Glenmark och Niklas Strömstedt.

I skuggan av dessa två schlagerstorheter får de andra deltagarna kämpa för att ta plats i förhandssnacket. Men det är inte helt okända artister.

Östen med resten gör schlagercomeback efter att ha gjort stor succé med "Hon kommer med solsken" och "Maria" för ett par år sedan. Sonya har schlagervana efter att ha körat bakom Shirley Clamp och skrivit ett par schlagerlåtar åt andra.

Pablo Cepeda har sjungit med Mendez i Melodifestivalen och ingen har större erfarenhet av Melodifestivalen än Velvet.

Bakom det namnet döljer sig nämligen Jenny Petersson, som innan hon blev danspopartist, sjöng i schlagerkören i flera år och därmed har medverkat på åtminstone ett hundratal bidrag.

Och så debuterar Niclas Wahlgren i Melodifestivalen, två decennier efter hans storhetstid som tonårsidol.

Till mixen hör också Elephantz, en ny danspopduo.

Annons

Tv-sändningen från Melodifestivalen i Karlstad startar en timme tidigare än vanligt, redan 19.00 och i SVT2, på grund av krocken med sändningarna från vinter-OS i Turin.

(TT Spektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons