Annons
Nyheter

Saxofonsolist med raka rör

Ärlighet varar längst – inte minst inom musiken. Med ny platta och turné jobbar jazzsaxofonisten Fredrik Kronkvist vidare på att hitta det ärligaste, rakaste röret mellan sina känslor och saxen.
Nyheter • Publicerad 3 april 2007
Att möta nästa publik och inleda ett levande "samtal" är det viktigaste för Trelleborgssonen Fredrik Kronkvist, mitt uppe i en internationell karriär med sin kvartett.
Att möta nästa publik och inleda ett levande "samtal" är det viktigaste för Trelleborgssonen Fredrik Kronkvist, mitt uppe i en internationell karriär med sin kvartett.Foto: 

Kanske har det betydelse för den accelererande farten i Fredrik Kronkvists karriär som altsaxofonist att han växte upp i Gylle utanför Trelleborg. Där fanns ju inte så värst mycket annat att göra än att öva. Det har definitivt betydelse att Fredrik är son till Rolf "Kometen" Kronkvist, ventilbasunist och i dubbel bemärkelse tongivande på Malmös jazzscen på 50-talet.

– Det var i hans skivsamling jag hittade Charlie Parker, oerhört stark musik som jag fastnade för redan som tioåring, berättar Fredrik.

Annons

– Han lärde mig Parkerlåtar på gehör, och uppmuntrade mig att improvisera. "Hitta nu bara på!"

Lusten att improvisera bär Fredrik med sig fortfarande. Och den är viktig när han söker medmusiker till sin kvartett.

– Jag har fått leta med ljus och lykta efter musiker som kan släppa all sin kunskap och bara vara i musiken, beskriver han. En ton kan förmedla så många olika känslor, och det är det vi vill.

Musikern är inte någon skådespelare som låtsas. Han ska samspela med sitt undermedvetna känsloliv och öppna kanaler till det.

– Ibland är det så avancerat att man måste använda intellektet, säger Fredrik. Men vårt mål är alltid att det ska vara en ren kanalisering av känslor och energier.

Har musikerna ett bra samspel, menar saxofonisten, så bjuder det lyssnaren att delta i utbytet.

– Därmed inte sagt att de kan förstå vartenda "ord" som sägs, tillägger Fredrik leende.

I dagarna släpps tredje plattan med Fredrik Kronkvist Quartet, känd för utåtriktad spelstil och kraftfulla, medryckande hardboplåtar. Låtarna på Ignition har inspirerats av världsstäder som Tokyo och Istanbul, men också det stillsamma Söderslätt, i låten Golden Fields.

– Jag tycker jag fått in ett djupare och bredare känsloregister, säger han. Det är mer av den mjuka sidan, och det är jag glad för.

– Jag har väl blivit äldre, funderar han. Men det handlar om mod också. Att sänka garden och säga "här är jag". Det är 100 procent ärlighet som gäller – annars får det vara!

Annons

Fredrik är gift med sångerskan Miriam Aïda, med vilken han också samarbetat på skiva. För ett par år sedan startade paret sitt eget skivbolag, Connective Records. En massa slit med marknadsföring och distribution, förstås. Men också en konstnärlig kick och nytändning.

– En trevlig bieffekt är att japanerna fick upp ögonen för Miriam när vi startade egen distribution där. Nu har hon skivkontrakt med Columbia i Japan och det börjar lossna rejält, säger Fredrik stolt.

Fredrik Kronkvist är inte särskilt svensk i sitt uttryck, medger han, och talar om en "amerikansk" stil där grooven och rytmerna utgör basen för spelet och improvisationerna, snarare än klanger och harmonier.

Han vandrar i de gigantiska fotspåren efter jättar som Charlie Parker och Cannonball Adderley – vilket bortsett från den virtuositet det kräver, måste göra det svårt att göra ett eget avtryck. Eller?

Fredrik håller delvis med. Men han tror att en lekfull attityd i spelet borgar för att man hittar nya uttryck av bara farten.

– Så fort man tänker i banor av att "jag måste göra något nytt" eller "jag måste bevara det gamla" så tror jag man är farligt ute, säger Fredrik lugnt.

– Man ska spela från hjärtat och göra det fullt ut. Och förhoppningsvis ger det ett eget avtryck. Vi är ju alla unika individer, eller hur?

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

FOTNOT: Fredrik Kronkvist Quartet kan ses på Inkonst, Malmö den 11 april.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons