Annons
Nyheter

Sator toppar Way Out South

Trelleborgs rockfest Way Out South kommer tillbaka – på ny plats, nytt datum och ett nummer större. Ta bara en sådan sak som att flera av artisterna i år kan få betalt.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2011
Sator har gjort comeback, släppt ny platta och turnerar Sverige runt i sommar. Och tack vare Way Out South finns nu Trelleborg på listan.
Sator har gjort comeback, släppt ny platta och turnerar Sverige runt i sommar. Och tack vare Way Out South finns nu Trelleborg på listan.Foto: Sator
"Redig jävla rock från Malmö. Inge trams!" presenterar sig Bäddat för trubbel.
"Redig jävla rock från Malmö. Inge trams!" presenterar sig Bäddat för trubbel.Foto: Bäddat för Trubbel

Det gäng glada entusiaster som låg bakom rockfesten i Östervångsparken i september 2010 är sprungna ur Klubb Allangenerationen, och bildade föreningen Old Square Music enkom för syftet. Och de kunde överraskat konstatera att responsen blev oväntat stor.

– Vi hade sagt att går det bara runt, på plus minus noll, så gör vi en fest till nästa år, berättar Torbjörn Persson, ordförande i Old Square och huvudansvarig för festivalen.

Annons

– Och det kom runt 500 betalande, vilket innebar att vi bara gick plus.

Till sommarens fest, lördagen den 6 augusti, har Way Out South letat sig ännu längre söderut: Till Stadsparken.

– Vi kände att vi ville flytta in mer centralt, berättar Torbjörn. Dels finns där ju en scen vi kan använda, dels kan det hjälpa oss att nå en mer blandad publik, och även de som är yngre än vår egen åldersgrupp.

Därför har Old Square också bokat fler yngre band, som lokala skatepunkarna Alley Girl och Anderslövs metalstolthet Perception of Darkness. Dessutom kommer trelleborgska powertrion Phylatterion (före detta The Drive), och garagerockarna DeWrenched från Österlen.

Annars toppas festivalen av Borlängeveteranerna Sator, "husband" på Hultsfredsfestivalen och en gång grammisbelönade som "årets hårdrockband." Trots att de aldrig medvetet lirat hårdrock.

Hårdrock är heller inte Way Out Souths profil, bedyrar Torbjörn Persson:

– Det är bara r-o-c-k! säger han med eftertryck och gör tummen upp.

– Det kan vara punk, metal, hårdrock eller vad för något som helst i den vägen. Vi vill ha fram alla rocktrollen i Trelleborg!

Andra på listan är sleazerockarna Star Rats, samt "Trelleborgs tyngsta band" Purified Hatred. Spelar gör också punk/hårdrocksbandet Bob Bradley, där Torbjörn Persson själv ingår, och old school-punkarna Florin. Dessutom kommer et av Malmös nya och mest spännande namn, Bäddat för trubbel som sägs låta lite som tidiga Wilmer X.

– Kommer det 200 personer går det jämnt upp, säger Torbjörn Persson, nöjd med årets laguppställning.

Annons

Själv tror han på en mycket större publik. Runt 900, hoppas han. Och varför just 900?

– Där finns de som säger 1000 pers, men det har jag svårt att tro på, förklarar han.

Så var det det här med namnet på festivalen. Det är fräckt – men finns det inte en risk att arrangörerna av den större och helt orelaterade Göteborgsfestivalen "Way Out West" tycker att det är väl fräckt?

– Det var någon tidning som hade ringt upp dem och frågat, men de tyckte tydligen mest det var roligt, säger Torbjörn Persson. Skulle det bli bråk så får vi väl ändra något ord till. "Way Down South" till exempel, det är nästan ännu bättre.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons