Nyheter

Säpo föreslår speciallag mot förföljare

Nyheter • Publicerad 15 mars 2005

Säkerhetspolisen efterlyser hårdare lagar mot personer som regelbundet förföljer eller trakasserar kändisar som politiker, artister, idrottsstjärnor, kungligheter och andra. Problemet med dessa förföljare - så kallade stalkers - är större än vad man tidigare har trott.

I ett svar på en förfrågan från justitieutskottet om problemets omfattning föreslår Säpo en lagstiftning av samma modell som redan gäller för kvinnofrid.

" Omfattningen av problemet är mycket stor, särskilt beträffande statsråden, statschefen och kronprinsessan , skriver Säpoledningen i svaret citerat av Sydsvenskan.

Säpo har visserligen svårt att uppskatta exakt hur stort fenomenet är och konstaterar att det finns en ovilja bland de drabbade att polisanmäla förföljelser.

De som förföljer kända artister agerar ofta utifrån en sjuklig förälskelse. De som förföljer statsråd och riksdagsmän är mer aggressiva och ofta rättshaverister som vill skrämma, förödmjuka eller förolämpa. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.