Annons
Nyheter

Sångerskan, inte sångerna

Konsert: Martha Wainwright, KB Malmö 6 december
Nyheter • Publicerad 7 december 2005
Martha Wainwright, här fångad på KB i tisdags, är en artist som ska avnjutas live. BILD: LARS THULIN
Martha Wainwright, här fångad på KB i tisdags, är en artist som ska avnjutas live. BILD: LARS THULINFoto: 

Stjärnbarn gnäller gärna över att jämföras med föräldrarna och med all rätt, men en sak har de gratis: uppmärksamhet som andra artister skulle slå sönder sina gitarrer för. Det kan räcka för att nå en bra bit, utan någon talang värd att skriva hem till...eh, mamma och pappa om.

Men en märkvärdig talang har Martha Wainwright. Så pass att det känns lite oväsentligt att hon är dotter till folkiesarna Loudon Wainwright och Kate McGarrigle och lillasyster till Rufus Wainwright.

Annons

Att kvällen inte ska bli ännu ett gig i raden med en trött turnerande artist blir uppenbart redan i inledande I Will Internalize, där Martha, ensam med akustisk gitarr, sjunger "I can see the light in your eyes". Jag kan se ljuset i hennes, glimrande av något inre minne när hon kommer till "your eyes".

Här är en artist med exceptionell scennärvaro, och en röst som kan krumbukta sig vilt och kraftfullt lika väl som den kan flämta och komma nära. Man tänker Patti Smith eller PJ Harvey, fast med en annan, sundare sorts svärta.

Med sitt tremannaband gör Martha singer-songwriterpop parad med folk och country, antingen lugn och lågmäld som Factory eller skönt rytmiska som Ball & Chain. Men egentligen är det inte sångerna – det är sångerskan.

Marthas lyrik ger plats för innerlighet och inlevelse, men några fega, undfallande kärlekstexter är det inte. Raderna, liksom framförandet, är lika fulla av ömsinthet som fulla i fan och ilskna. Medvetet provokativa Bloody Motherfucking Asshole är visserligen arg, men framförs mer stolt och kaxigt än surt.

Det är bara när hon bryter av för att med utmärkte pianisten Tom Mennier framföra evergreens som Nobody Knows You When You're Down and Out och Bye Bye Blackbird som det känns lite audition till någon musikal.

Men när Martha rundar av med franska chanteusen Barbaras Dis,quand reviendras-tu? på glimrande franska blir det så konstigt att det bara är härligt.

Ännu ett skäl att artigt tacka nej när familjen Wainwright bjuder in på musikaliska charader.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons